Republica Moldova se află într-o situație din ce în ce mai incertă, în condițiile în care niciunul dintre marile blocuri nu reușește să se impună cert în fața electoratului. Nici pro europenii, nici pro rușii și nici democrații oligarhului fugit din țară, Vladimir Plahotniuc, nu ar reuși să controleze  țara singuri.

În aceste condiții, coaliția formată din pro europenii Maiei Sandu și socialiștii în general pro ruși ai președintelui Igor Dodon este cea care conferă o oarecare stabilitate politică. Totuși, spune chiar președintele Dodon, această coaliție se clatină serios, în contextul în care Partidul Democrat a depus o moțiune de cenzură împotriva premierului Sandu.

„Eu îmi doresc ca această majoritate parlamentară să îşi continue activitatea. Noi am susţinut acest guvern şi trebuie să spunem sincer că din partea noastră, din partea echipei mele, în Parlament, în instituţia prezidenţială, noi am susţinut acest guvern. Lucrurile se pot schimba. Evident că se pot schimba săptămâna viitoare, pentru că s-au trecut nişte limite în această campanie electorală din partea unor parteneri”, a afirmat Dodon, citat de Publika.md.

Actuala coaliţie guvernamentală este formată din Blocul ACUM, al cărui lider este Maia Sandu, şi Partidul Socialist din Republica Moldova, al preşedintelui Igor Dodon.