Agentia Standard & Poor’s a scazut la ‘AA+’ de la ‘AAA’ ratingul pe termen lung al Toyota Motor Corp si al unor entitati inrudite, inclusiv Toyota Financial Services Corp, Toyota Finance Corp si Toyota Motor Credit Corp.

Noul rating a fost stabilit pe fondul presiunii pe termen scurt exercitata asupra grupului Toyota, care se confrunta cu scaderi semnificative ale vanzarilor si anunta pierderi majore, in valoare de 22,9 miliarde de euro.

S&P estimeaza ca profitabilitatea Toyota va fi marcata in continuare de presiuni negative, din cauza cererii care este apreciata sa ramana scazuta de-al lungul intregului an curent. Mai mult, S&P se asteapta ca piata auto sa fie marcata de scaderi chiar si in 2010.

Constructorul nipon se asteapta la o pierdere operationala de 450 miliarde yeni, fata de estimarea initiala de 150 miliarde yeni.

De asemenea, Toyota preconizeaza o pierdere neta de 350 miliarde de yeni (2,9 miliarde euro), fata de estimarea initiala de 50 miliarde yeni profit.

Acestea vor fi primele pierderi anuale inregistrate de constructorul japonez in peste 70 de ani de existenta.

In urma cu un an producatorul auto japonez a inregistrat un profit net record de 1.717 miliarde yeni (11 miliarde euro).