Un calificativul ”CCC minus” este cu nouă trepte sub nivelul ”investment grade”, recomandat pentru investiţii, iar perspectiva negativă sugerează că S&P ar putea decide o nouă retrogradare în perioada următoare.

”Perspectiva negativă reflectă opinia noastră că, fără un sprijin financiar suplimentar, Ucraina ar putea să intre în incapacitate de plată”, avertizează Standard & Poors. Guvernul de la Kiev a anunţat că ar avea nevoie de ajutoare suplimentare în valoare de 15 miliarde de dolari, pe lângă planul actual de asistenţă în valoare de 17 miliarde de dolari.

Retrogradarea intervine în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional a anunţat că a avut săptămâna aceasta discuţii productive cu responsabilii ucraineni dar că cele două părţi nu au putut ajunge la un acord care să permită vărsarea următoarei tranşe din programul de ajutor în cursul lunii ianuarie 2015.

”Întârzierea eliberării tranşelor de la FMI, cumulată cu o reducere semnificativă a rezervelor valutare, cresc riscul ca guvernul ucrainean ar putea să nu fie în măsură să-şi îndeplinească obligaţiile, susţine S&P.

La finele lunii noiembrie, rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut până la 9,97 miliarde de dolari, mai puţin de jumătate faţă de 20,4 miliarde de dolari la finele lui 2013, pe măsură ce autorităţile de la Kiev au cheltuit dolari pentru a susţine cursul de schimb al hrivnei şi de asemenea pentru a ajuta compania energetică de stat Naftogaz să-şi ramburseze datoriile şi să achiziţioneze gaze naturale din Rusia.