Retrogradarea perspectivei ratingului Chinei urmează unei decizii similare adoptate la începutul acestei luni de agenţia de evaluare financiară Moody's Investor Services. 

De asemenea, S&P a înrăutăţit la negativă perspectiva ratingului pentru Hong Kong, o zonă administrativă specială a Chinei, în timp ce a menţinut ratingul "AAA" atribuit acestui important centru financiar asiatic. 

"Revizuirea perspectivei pentru Hong Kong reflectă acţiunea noastră similară privind China, care indică dezechilibrele economice din China, dezechilibre care sunt puţin probabil să se diminueze în ritmul estimat anterior", se arată în comunicatul S&P. 

Linus Yip, analist la First Shanghai Securities Ltd în Hong Kong, a afirmat că investitorii au nevoie de timp pentru a analiza motivele deciziei S&P şi a înţelege implicaţiile. 

Analistul Sanjiv Shah, de la Sun Global Investments în Londra, a declarat: "Totuşi, ar trebui să luăm în considerare că ratingul Chinei este la un nivel ridicat – "AA minus" – şi chiar dacă revizuirea în scădere a perspectivei ratingului de credit va duce în cele din urmă la o retrogradare, China încă va avea probabil un calificativ "A plus", care este mult peste cel al altor state dezvoltate sau emergente". 

Încetinirea ritmului de creştere a economiei chineze a sporit presiunile asupra băncilor, care trebuie să deţină mai multe fonduri pentru a acorda împrumuturi. De asemenea, sistemul bancar este afectat de majorarea nivelului creditelor neperformante şi de scăderea accentuată a profitabilităţii, în condiţiile în care multe bănci au extins creditele acordate companiilor pentru ca acestea să-şi poată achita datoriile existente. 

Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% raportat în 1990, a anunţat luna trecută Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale, în pofida creşterii sectorului serviciilor, care, pentru prima dată în istorie, a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul ţării. 

Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică, dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii.AGERPRES