"Acţiunea de rating reflectă opinia noastră privind o înrăutăţire suplimentară a perspectivelor economice ale Italiei", se arată în comunicatul S&P.

De asemenea, agenţia a revizuit în scădere estimările privind declinul economiei Italiei în acest an, la 1,9%, faţă de 1,4% cât prognoza în martie.

Perspectiva atribuită ratingului Italiei este negativă, ceea ce înseamnă că agenţia nu exclude o nouă retrogradare în viitorul apropiat.

S&P apreciază că stagnarea Produsului Intern Brut al Italiei este cauzată de rigidităţile de pe piaţa muncii şi de pe pieţele de produse.

Retrogradarea Italiei arată că ‘situaţia rămâne complexă’ şi a treia mare economie a zonei euro încă este ‘special supervizată’, a declarat premierul Enrico Letta citat de agenţia ANSA.
Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimarea privind evoluţia Italiei în acest an, apreciind că perspectivele rămân slabe, iar rata şomajului este ‘inacceptabil de ridicată’.

Produsul Intern Brut al Italiei ar urma să înregistreze un declin de 1,8% în acest an, faţă de 1,5% cât indica prognoza anterioară, se arată în raportul publicat de FMI după evaluarea economiei ţării. Anul viitor, Italia ar urma să înregistreze o creştere de 0,7%, faţă de 0,5% cât se estima iniţial, dar FMI avertizează că există riscuri din cauza turbulenţelor politice şi a înăspririi creditării.

Italia a raportat al şaselea trimestru consecutiv de declin al economiei, de la mijlocul lui 2011, fiind cea mai lungă recesiune din ultimii 20 de ani. Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch a estimat că Produsul Intern Brut al Italiei va înregistra un declin de 1,8% în 2013, după o scădere de 2,4% în 2012, iar unele bănci importante au aceeaşi prognoză.

Ca urmare a acestei recesiuni, datoria publică a Italiei ar urma să atingă în 2013 un nivel de aproape 130% din PIB, comparativ cu 124% din PIB, conform estimărilor anterioare.
Sursa: Agerpres