Cu toate acestea, pe măsură ce apar mai multe date, este clar că economia zonei euro se luptă, iar creșterea PIB-ului a fost revizuită la 0,0% în trimestrul al patrulea, potrivit Seekingalpha. 

ING consideră că acest lucru este îngrijorător, ”dar când ne uităm mai profund la PIB, ni se dezvăluie o imagine mai sumbră. După cum era de așteptat, creșterea a fost revizuită în jos datorită datelor din Germania și Irlanda, mai slabe decât cele publicate inițial, dar stagnarea pare să supraevalueze performanța reală a economiei zonei euro în al patrulea trimestru”.

Consumul gospodăriilor în 2022 a înregistrat cea mai mare scădere

Consumul gospodăriilor, în trimestrul al patrulea din 2022 a înregistrat cea mai mare scădere de la începutul zonei euro în 1999, cu excepția perioadei din pandemie. Scăderea nu a fost la fel între toate țările; Țările de Jos și Belgia au înregistrat o creștere sănătoasă, dar Franța, Germania și Italia au înregistrat scăderi de aproximativ -1%, în timp ce Spania a cunoscut o scădere de -2,4%, subliniază analiștii ING. Consumul casnic a înregistrat cea mai mare scădere, cu excepția pandemiei de Covid-19

Consumul bunurilor de folosință îndelungată a continuat să crească

Făcând o defalcare a categoriilor de consumatori, pentru a vedea ce a cauzat această scădere, se observă că o scădere mare a consumului de bunuri a fost deschizătoare de drumuri. Acest lucru se datorează, probabil, unei ajustări mari a consumului de energie, care este o evoluție pozitivă.

Scăderile consumului de servicii și bunuri semidurabile sunt însă mai îngrijorătoare. Consumul bunurilor de folosință îndelungată a continuat să crească, în principal din cauza comenzilor mai vechi care au fost onorate acum, când problemele lanțului de aprovizionare au dispărut.

Investițiile slabe reflectă preocupările economice

Investițiile au scăzut brusc și în al patrulea trimestru, cu 3,5% față de trimestrul precedent. Este important de remarcat, totuși, că investițiile irlandeze în proprietate intelectuală, legate în mare parte de activitatea contabilă multinațională, au avut un mare impact negativ asupra acestei cifre. Excluzând acest lucru, observăm în continuare o scădere de -0,7%. Aceasta este prima scădere după al treilea trimestru din 2021, subliniază analiștii ING.

Germania, Spania și Belgia au înregistrat scăderi ale investițiilor, Franța și Țările de Jos au fost oarecum stabile, iar Italia și Grecia au înregistrat creșteri, în parte datorită fondului de redresare al UE. Apetitul mai scăzut pentru investiții din partea firmelor poate fi legat de preocupările privind creșterea economică și de perspectivele incerte pentru lunile următoare, în timp ce ratele mai mari ale dobânzilor încep și ele să-și arate colții, susțin analiștii ING.