În unele cazuri, un desktop vine cu ambele, cu SSD-ul ca unitate de boot și HDD-ul ca supliment suplimentar de stocare.

Totuși, dacă trebuie să rămâneți doar cu unul, cum alegeți? În acest articol, intrăm în diferențele dintre SSD-uri și HDD-uri și să vă prezentăm avantajele și dezavantajele fiecăruia pentru a vă ajuta să decideți.

HDD și SSD explicate

Hard diskul tradițional rotativ este stocarea de bază non-volatilă pe un computer. Adică, informațiile despre acesta nu „dispar” atunci când opriți sistemul, spre deosebire de datele stocate în RAM. Un hard disk este în esență un platou metalic cu un strat magnetic care stochează datele dvs. Un cap de citire / scriere pe un braț accesează datele în timp ce platourile se învârt.

Un SSD îndeplinește aceeași funcție de bază ca un hard disk, dar datele sunt stocate în schimb pe cipuri de memorie flash interconectate care păstrează datele chiar și atunci când nu circulă energie prin ele. Aceste cipuri flash (deseori denumite „NAND”) sunt de un tip diferit de cele utilizate în unitățile USB și sunt de obicei mai rapide și mai fiabile. În consecință, SSD-urile sunt mai scumpe decât unitățile USB de aceeași capacitate.

La fel ca unitățile de stocare portabile, însă, SSD-urile sunt adesea mult mai mici decât HDD-urile și, prin urmare, oferă producătorilor mai multă flexibilitate în proiectarea unui PC. În timp ce pot înlocui locașurile de hard disk tradiționale, ele pot fi instalate și într-un slot de expansiune PCI Express sau chiar pot fi montate direct pe placa de bază, o configurație care este acum obișnuită în laptopurile de ultimă generație și all-in-one. 

În continuare, vom vorbi în primul rând despre unitățile interne, dar aproape totul se aplică și unităților externe. Unitățile externe sunt disponibile atât în ​​format mare, cât și în format portabil compact, iar SSD-urile devin treptat o parte mai mare a pieței unităților externe.

O istorie a HDD-urilor și SSD-urilor

Tehnologia hard disk-ului este relativ veche (în ceea ce privește istoria computerelor, oricum). Există fotografii binecunoscute ale hard disk-ului IBM 650 RAMAC din 1956 care foloseau 50 de platouri pentru a deține un spațiu de stocare de 3.75MB. Aceasta, desigur, este de dimensiunea unui fișier MP3 de 128Kbps în prezent, stocat în spațiul fizic care ar putea conține două frigidere comerciale. RAMAC 350 era limitat la utilizări guvernamentale și industriale și a devenit depășit în 1969. 

Factorul de formă al hard disk-ului PC-ului a fost standardizat la începutul anilor 1980, iar familiarele unități de clasă desktop au apărut în curând după aceea. Interfața internă a cablului s-a schimbat de-a lungul anilor de la serial la IDE (denumit acum frecvent Parallel ATA sau PATA) în SCSI în Serial ATA (SATA). Dar fiecare face în esență același lucru: conectați hard disk-ul la placa de bază a computerului, astfel încât datele dvs. să poată fi transferate înainte și înapoi.

Unitățile de azi folosesc în principal interfețe SATA (cel puțin pe majoritatea computerelor și Mac-urilor), deși multe SSD-uri interne de mare viteză utilizează acum în schimb interfața PCI Express mai rapidă. Capacitățile au crescut de la mai mulți megaocteți la mai mulți terabiți, de peste o creștere de peste un milion. Discurile hard curente sunt acum disponibile la capacități care depășesc 10TB.

SSD are o istorie mult mai scurtă, deși rădăcinile sale ajung până la câteva decenii în trecut. Tehnologii precum memoria cu bule au apărut și au dispărut în anii 1970 și 1980. Memoria flash actuală este extensia logică a aceleiași idei, deoarece nu necesită putere constantă pentru a păstra datele pe care le stocați pe ea. Primele unități primare pe care le cunoaștem ca SSD-uri au început să apară în timpul creșterii netbook-urilor la sfârșitul anilor 2000. 

Pe măsură ce netbook-urile și alte laptop-uri ultraportabile au devenit mai capabile, capacitățile SSD-urilor au crescut și, în cele din urmă, s-au standardizat pe formatul notebook-ului.