Instalațiile electrice cu probleme au dus la incendii majore în spitalele din România, iar unele dintre aceste tragedii au avut loc chiar la secțiile de terapie intensivă.

Potrivit datelor colectate de către context.ro, România are opt spitale ale căror instalații de la secțiile de terapie intensivă sunt vechi de peste 70 de ani. Alte 17 secții de terapie intensivă funcționează cu instalații mai vechi de 50 de ani.

De asemenea, datele relevă că 51 de spitale au o rețea electrică la terapie intensivă veche de 20-50 de ani, în timp ce doar 95 de spitale beneficiază de rețele electrice făcute după 2000.

Cea mai veche instalație electrică datează din 1890

58 de spitale de la noi din țară au mai multe secții de terapie intensivă, iar unele dintre ele au rețele electrice diferite. Cea mai veche este la Spitalul Sighișoara, acolo unde instalația electrică datează din 1890.

Conducerea spitalului spune că partea exterioară a instalației a trecut prin modificări, însă nu și partea care trece prin pereți.

O astfel de situație, cu o instalație electrică veche, găsim și la Spitalul Județean de Urgență din Brăila. Aici, instalația electrică se apropie repede de 100 de ani.

Astfel, din cele 58 de spitale cu mai multe secții de terapie intensivă, 34 prezintă cel puțin o instalație electrică o o vârstă ce trece de 20 de ani.

Ministerul Sănătății gestionează 13 spitale cu instalații vechi

Sursa anterior citată arată că Ministerul Sănătății are în gestiune 13 spitale cu instalații extrem de vechi. Anul trecut, aceste spitale aveau mare nevoie de bani.

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara se află și în subordinea MS. Unitatea medicală are șase secții de terapie intensivă, iar cea mai recentă instalație electrică datează din 1970, în timp ce restul au o vechime de peste 70 de ani. Spitalul ar fi trebuit inclus pe lista celor cu nevoi urgente, ceea ce nu s-a întâmplat.

Spitalul Colentina și Spitalul Marius Nasta, ambele din București, au anunțat MS că au fost nevoite să facă improvizații în ceea ce privește rețelele de curent din secțiile ATI, aceste spitale fiind unele dintre puținele care au recunoscut problemele cu care se confruntă.

Sursa anterior citată spune că a trimis solicitări către 300 de unități spitalicești, însă 200 nu au răspuns întrebărilor. Din numărul de informații primite reiese că 21 de spitale funcționează în clădiri mai vechi de 100 de ani, iar doar 5 dintre acestea au o instalație electrică refăcută complet.

32 de spitale au reabilitat complet instalația electrică, în timp de 84 de spitale au făcut asta parțial. Nu în ultimul rând, 27 dintre ele au o instalație electrică de care nu s-a atins nimeni de o perioadă lungă de timp.