Datele interne ale Bitdefender arată că atacurile legate de boala COVID-19 sunt la ordinea zilei, cu un plus de activitate de luni până vineri, când mai multe dispozitive sunt active, şi o uşoară domolire în weekenduri.

„Creşterea din luna aprilie a dus numărul de atacuri pe tema noului coronavirus la o medie de circa 4.000 pe zi, faţă de câteva sute zilnic în prima jumătate a lunii
martie. Valorile cele mai ridicate au fost înregistrate în 18 şi 19 martie, precum şi în 14, 16 şi 17 aprilie, în care s-au înregistrat cifre de până la trei ori faţă de o zi obişnuită. Cele mai vizate ţări sunt cele europene, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud şi Australia, ceea ce arată o legătură direct proporţională între numărul de
infectărilor pe plan medical şi cel al infectării cu ameninţări informatice, pe fondul interesului crescut al oamenilor pentru acest subiect. România se află între ţintele preferate din Europa ale atacatorilor în luna aprilie”, se arată într-un comunicat al Bitdefender.

Temele pe care atacatorii mizează cel mai adesea pentru a face cât mai multe victime sunt vaccinurile pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus şi terapiile care promit vindecări miraculoase, trimise mai ales prin e-mail-uri care conţin linkuri, aplicaţii sau documente ataşate infectate. Toate mesajele mizează pe frică şi dezinformare pentru a păcăli utilizatorii să cadă în capcana accesării acestora, atrage atenţia compania.

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender estimează că numărul atacurilor de acest fel va evolua într-un ritm similar cu cel al ratei infectării populaţiei cu SARS-CoV-2.

„Dacă să rămâi în siguranţă în viaţa reală înseamnă să păstrezi distanţa socială, aceeaşi regulă se aplică şi în viaţa digitală: nu credeţi tot ce citiţi pe internet, verificaţi toate informaţiile apelând la surse oficiale, instalaţi mereu o soluţie de securitate şi nu deschideţi fişiere ataşate sau linkuri venite de la necunoscuţi”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

În rândul companiilor, industriile lovite cel mai adesea de astfel de ameninţări sunt comerţul, transporturile, producţia, IT-ul şi turismul.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluţii revoluţionare de protecţie împotriva ameninţărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări. Încă din anul 2001, Bitdefender a dezvoltat tehnologii recunoscute la nivel internaţional destinate securităţii pentru familii şi corporaţii şi a devenit un furnizor de încredere pentru protecţia terminalelor şi infrastructurilor companiilor. Astăzi, tehnologiile Bitdefender sunt prezente în 38% dintre soluţiile de securitate de pe piaţă.