„Au existat două erori grave și repetate în gestionarea italiană a pandemiei: lipsa comunicării științifice guvernamentale și renunțarea la criteriul de vârstă și de fragilitate în campania de vaccinare”, susține Silvio Garattini, președintele Institutului de Cercetări Farmacologice „Mario Negri” din Milano.

Combinația acestor factori a provocat confuzie și întârzieri, astfel încât acum „cetățenii ar trebui să fie liniștiți, apărându-i pe toți în mod pragmatic și amânând vaccinarea tinerilor pentru a termina imunizarea celor de peste 50 de ani și, de asemenea, pentru a colecta mai multe date despre consecințele aplicării serului la copii”.

Ce a mai declarat Silvio Garattini în interviul acordat La Stampa?

Se aud prea multe voci, care ajung să sperie populația

Reporter: Să începem cu comunicarea, care este problema?

Silvio Garattini: Nu a fost niciodată punctul forte al sistemului nostru sanitar care, printre altele, este împărțit între diferite regiuni. Într-o pandemie, însă, este nevoie de o voce unică și autoritară, care să reprezinte opinia științei.

Reporter: Nu este suficientă vocea ministrului Sănătății?

Silvio Garattini: Ar putea fi și el, dar ar fi mai bine să ascultăm un specialist în epidemie.

Reporter: Nu este ok purtătorul de cuvânt al Comitetului Tehnico-Științific (CTS)?

Silvio Garattini: Da, dar se aud prea multe voci, care ajung să sperie populația.

Reporter: Din vina virusologilor?

Silvio Garattini: Este vina viralității opiniilor guvernamentale, în special. Dacă ar exista o singură voce oficială, atunci fiecare ar putea spune ce vrea și poate că ar fi mai puțin ascultați.

Reporter: Această lipsă ce consecințe a avut?

Silvio Garattini: Au existat prea multe comunicări inexacte, sugestii, preferințe, recomandări și puține explicații clare ale motivului pentru care sunt atât de multe schimbări.

Reporter: În opinia lui Crisanti, era necesar să se admită de la bun început că vaccinarea a fost un proces pe etape, cu autorizații de urgență în așteptarea unor noi date. Așa este?

Silvio Garattini: Cu siguranță, trebuia să avem curajul să spunem că ne mișcăm în incertitudine, iar acest lucru este valabil și astăzi.

AstraZeneca a greșit atât în experimentare, cât și în comunicare

Reporter: Dacă îndoielile cu privire la vaccinurile cu adenovirus ar fi fost exprimate imediat, nimeni nu le-ar fi făcut?

Silvio Garattini: Le-a fost frică să înspăimânteze populația și așa s-a ajuns să se facă pe bune. Adevărul este că s-au descoperit tromboze foarte rare, dar nu se știe de ce sunt declanșate. Când au existat atât de multe decese, oamenii se temeau mai mult de virus, în timp ce acum au îndoieli cu privire la ce să facă. Să nu ascundem, apoi, faptul că există mari interese economice la mijloc.

Reporter: Vă referiți la lupta dintre companiile farmaceutice?

Silvio Garattini: Nu toate vaccinurile costă la fel și există investiții mari în spate.

Reporter: AstraZeneca nu și-a dat singură cu stângul în dreptul?

Silvio Garattini: A greșit atât în experimentare, cât și în comunicare, dar defectele sale au fost subliniate. Este foarte dificil să se compare vaccinurile, deoarece acestea au fost studiate și testate pe populații diferite.

Reporter: Dar este adevărat că vaccinurile RNAm oferă mai multă protecție de virus și de variante?

Silvio Garattini: Desigur, dar și AstraZeneca a dovedit că este foarte eficient în Marea Britanie.

Reporter: Acum că putem alege, de ce să nu preferăm vaccinurile cu ARNm pentru toată lumea?

Silvio Garattini: Este o chestiune de disponibilitate. Dacă ar fi suficiente, ar fi util să reaprindem entuziasmul în oameni și să grăbim campania. De asemenea, sunt în favoarea vaccinării heterologe, prin urmare există o indicație pozitivă a unor studii.

Reporter: Există vreo diferență între AstraZeneca și Johnson & Johnson?

Silvio Garattini: Sunt comparabile, chiar dacă al doilea are avantajul de a funcționa cu o singură doză și, prin urmare, ar putea avea jumătate din riscuri.

Reporter: Campania de vaccinare este în întârziere?

Silvio Garattini: Aș spune că da: nici măcar jumătate dintre italieni nu au primit prima doză, există riscul de a merge dincolo de septembrie, iar în această privință ar fi nevoie de o transparență mai mare.

Guvernul ar trebui să meargă pe grupe de vârstă și să aștepte alte date

Reporter: Credeți în imunitatea de turmă?

Silvio Garattini: Nu în termenii în care o prezintă generalul Figliuolo, care vorbește despre 70%, dar este o prezumție. Pentru rujeolă, de exemplu, este nevoie de 95%. Nici nu știm cât durează imunitatea. Lumea poate fi vaccinată și, dacă ar exista variante periculoase, ar trebui să îl putem face și noi. Guvernul vorbește despre producția italiană de luni de zile, dar de ce nu a început încă?

Reporter: Ce părere aveți despre moartea Camillei Canepa?

Silvio Garattini: Încă o dată s-a renunțat la criteriul privind vârsta și fragilitățile. Este urgent să revenim, să dedicăm zilele porților deschise acestor categorii și, între timp, să adunăm mai multe informații despre tineri.

Reporter: Nepotului dumneavoastră i-ați sugera să aștepte?

Silvio Garattini: Este dificil să-i spui să nu se vaccineze, dar Guvernul ar trebui să meargă pe grupe de vârstă și să aștepte alte date.

Reporter: Îngrijorează pericarditele la tineri după vaccinurile cu ARNm?

Silvio Garattini: Da, și dacă am aștepta, am afla mai multe, chiar dacă par rare și ușoare.

Reporter: Cum vedeți viitorul?

Silvio Garattini: Nu știu, dar dacă aș fi la guvernare m-aș pregăti pentru ce este mai rău. Durata și variantele sunt o amenințare.

Sursa foto: ROVaccinare/Facebook