Un studiu realizat de Organizatiile Consumatorilor si Utilizatorilor din Spania, Belgia, Italia si Portugalia, in prima jumatate a anului, afirma faptul ca 63% dintre cetatenii acestor tari prefera sa isi investeasca economiile in domeniul imobiliar.

 

Cei mai entuziasti s-au dovedit a fi spaniolii, sapte din zece iberici considerand ca acest domeniu are un risc foarte scazut. 40% dintre cei care au raspuns intrebarilor adresate de OCU, ar prefera sa isi investeasca banii in domeniul imobiliar, chiar daca, in Spania, doar una din trei familii reuseste sa economiseasca anual mai mult de 3000 de euro.

 

O motivatie a acestei increderi intr-o piata aflata in criza profunda, în Spania, poate fi reprezentata de faptul ca aproape o treime dintre cei chestionati nu stiu care este dobanda pe care o platesc la creditele contractate, iar 25% accepta prima oferta prezentata de institutia de creditare.

 

Dupa mai bine de un deceniu de cresteri repetate piata spaniola se afla in criza de anul trecut, multe imobile nou construite fiind neocupate, din cauza dificultatilor de finantare a unei achizitii imobiliare si a preturilor foarte mari din regiune. De altfel, multe companii de dezvoltare imobiliara spaniole au impanzit estul si centrul Europei, in cautare de debuseuri pentru afacerile lor ce stagneaza in tara de origine. In Romania sunt prezente peste 20 de firme spaniole axate in special pe constructia de proiecte rezidentiale si comerciale.

 

Data: 24 ianuarie 2008

 

Sursa: OUC