Anterior, două firme independente de audit au ajuns la concluzia că sectorul bancar spaniol ar avea nevoie de o injecţie de capital de până la 62 de miliarde de euro.

Luis de Guindos a declarat pentru International Herald Tribune că guvernul spaniol aşteaptă rezultatele analizelor altor firme de audit, care îi vor permite să stabilească care sunt necesităţile de capital ale băncilor spaniole. "Nu cred însă că cifra finală va fi foarte diferită de suma de 62 miliarde de euro", a declarat Luis de Guindos. Acesta a mai spus că este încrezător că Banca Centrală Europeană va veni în ajutorul Spaniei prin cumpărarea de obligaţiuni şi a reduce astfel costurile de finanţare ale Spaniei. "Guvernul spaniol acceptă că intevenţia BCE pe piaţa secundară nu ar trebui să relaxeze efortul de consolidare fiscală şi trebuie să dăm asigurări BCE că ne vom îndeplini angajamentele pe care ni le-am asumat", a spus Luis de Guindos.

Agenţii de rating şi mulţi economişti se aşteaptă ca Spania să ceară un program de sprijn complet, pe lângă ajutorul oferit pentru sectorul bancar. Analiştii se aşteaptă ca autorităţile de la Madrid să sprijin financiar suplimentar de la Fondul European de Stabilitate Financiară sau de la Mecanismul European de Stabilitate.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat în repetate rânduri că Spania aşteaptă să afle mai multe informaţii cu privire la condiţiile cerute de Banca Centrală Europeană înainte de a se decide dacă va cere ajutorul BCE. Întrebat dacă Spania va cere ajutoare suplimentare, Luis de Guindos a răspuns că Spania este complet deschisă la acest subiect.

Săptămâna trecută, două importante agenţii de rating Standard & Poor’s şi Fitch, au anunţat că ratingurile pe care le atribuie Spaniei nu ar fi afectată dacă această ţară va cere un program de sprijin complet.
Sursa: Agerpres