Observatorul european pentru secetă (EDO) a precizat că 27,6% din teritoriul studiat de administratorii programului Copernicus (Europa şi ţărmurile Mării Mediterane) era afectat de secetă în perioada 21 aprilie 2023 – 30 aprilie 2023.

Spania se confruntă cu o situație cruntă

Dimensiunea teritoriului afectat de secetă a fost stabilă în raport cu precedentele 10 zile (27,5% în perioada 11-20 aprilie). În raport cu anul trecut, situaţia pare să fie mult mai favorabilă: în 2022, în aceeaşi perioadă, 47% din teritoriile studiate de EDO erau afectate de secetă, cu 20 de puncte procentuale mai mult decât în 2023, arată datele obținute de sateliții din programul european Copernicus și analizate de AFP.

Această imagine globală la scara continentului european ascunde însă disparităţi puternice, în funcţie de ţară. Cifrele sunt mult mai puţin bune pentru Spania, care se confruntă în prezent cu una dintre cele mai grave secete din istoria sa recentă.

Spania a înregistrat în aprilie 2023 unul dintre cele mai intense cinci episoade secetoase de la începutul măsurătorilor efectuate de EDO din anul 2012. În total, 79,4% din teritoriul spaniol este afectat de sectă, 64,9% se află în situaţia unui deficit de umiditate în soluri, iar 14,5% în stare de alertă.

Guvernul spaniol a anunţat joi un plan de urgenţă în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru a face faţă acestei situaţii şi pentru a salva sectorul agricol, grav afectat.

Din totalul de 2,19 miliarde de euro, aproape două treimi (1,4 miliarde de euro) vor fi utilizate pentru construirea de noi infrastructuri cu scopul de a remedia penuria de apă, mai ales uzine de desalinizare a apei de mare şi sisteme care cresc gradul de reutilizare a apelor uzate.

Munca în aer liber pe timp de căldură extremă va deveni în curând ilegală în Spania

Amintim că Guvernul a alocat 2 miliarde de euro pentru a atenua impactul căldurii extreme și al secetei asupra agricultorilor și a rezervelor de apă. Spania intenționează să interzică munca în aer liber în perioadele de căldură extremă.

Măsura va fi pusă în aplicare atunci când agenția meteorologică de stat AEMET emite alerte de culoare roșie sau portocalie, conform euronews.com

Aceste alerte de căldură sunt emise frecvent atunci când temperaturile ating valori de peste 30 sau peste 40 de grade Celsius, ceea ce reprezintă un risc pentru cetățenii aflați în aer liber sau pentru mediu.

Anul trecut a fost cel mai cald din Spania de când au început înregistrările în 1961, iar luna trecută a fost cea mai caldă și cea mai secetoasă lună aprilie înregistrată vreodată. O mare parte din țară se confruntă cu seceta, iar rezervele de apă sunt sub 50%.