Deoarece aici nu este vorba numai despre evitarea imploziei sistemului financiar spaniol, ci şi de evitarea unui efect-domino (în stil Lehman Brothers) în sudul Europei.
Şi dacă în Europa nu se vede nici umbră de planuri de urgenţă, analiştii susţin că deponenţii şi investitorii străini în schimb nu se vor limita să stea pe bară şi să privească. Riscul unui faliment este într-adevăr extrem de mare. Pentru toţi. Iar epicentrul se află în Bankia. Aici a fost deschisă cutia Pandorei, iar entitatea spaniolă care a fost naţionalizată în urmă cu o săptămână, în ciuda "tratamentului" pe care l-a urmat, ar mai avea nevoie de alte 10 miliarde de euro.
Cazul său nu este unul izolat. FMI a calculat că cel puţin 30% din băncile ţării au nevoie de o recapitalizare. Institute of International Finance arată că, până în anul 2013, băncile spaniole ar avea nevoie de aproximativ 260 de miliarde de dolari. Cifre impresionante, care justifică cererea de ajutor a premierului Rajoy.
În realitate Mario Draghi, omul aflat la conducerea BCE, a fost pus de mai mult timp la curent despre această urgenţă şi cu câteva săptămâni în urmă şi-a manifestat dorinţa elaborării unui plan pentru gestionarea planurilor de salvare bancare la scară europeană. Se pare că astăzi a sosit acel moment.
Iar analiştii interpelaţi de revista Panorama confirmă acest lucru: "În bilanţurile băncilor spaniole există destul de multe zone obscure", declară un expert care lucrează la una dintre cele mai importante instituţii bancare franceze, convins că cererea lui Rajoy indică faptul că de una singură Spania nu are capacitatea de a-şi salva băncile.
Şi el este convins de faptul că "BCE trebuie să facă ceva", însă în acelaşi timp reaminteşte că aceasta are mâinile legate. Ipoteza unei replici în Spania a ceea ce se întâmplă deja în Grecia începe devină ceva concret.
Stefan Nedialkov, analist la "Citigroup", a calculat că băncile din Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania ar pierde între 90 şi 340 de miliarde de euro de depozite bancare. Cu toate acestea, Jamie Dannhauser de la "Lombard Street Research" este convins că, dacă Spania riscă o coliziune cu guvernul german, nu are alte alternative decât să bată la uşa BCE, având în vedere şi faptul că problemele sale provin nu din excesele făcute înaintea crizei, ci din multele împrumuturi acordate de băncile naţionale.
În substanţă, ”Spania nu are decât de câştigat de pe urma încetinirii ritmului reabilitării fiscale". Cu alte cuvinte, dacă de la o simplă ipoteză se va ajunge la realitate, aceasta ar fi un nou semnal al falimentului inoxidabilei politici germane a rigorii.
SURSA: Rador