Guvernul Spaniei a condamnat “violenţa generalizată” care a avut loc şi marţi în Catalonia, în a doua zi de proteste. Totul a pornit de la decizia Curţii Supreme de a trimite la închisoare nouă lideri separatişti catalani, care au avut un rol important în încercarea de declarare a independenţei în 2017. Aceştia au primit pedepse între 9 şi 13 ani de închisoare. „O minoritate doreşte să impună violenţa pe străzile oraşelor catalane, mai ales la Barcelona, Tarragona, Girona şi Lerida. Violenţa din această seară a fost generalizată în toate manifestaţiile”, a scris guvernul socialistului Pedro Sanchez.

Mii de persoane au ieşit marţi pe străzi, în a doua zi de proteste violente. Au avut loc ciocniri cu forţele de ordine în Barcelona, dar şi în alte oraşe din regiune. Manifestanţii, cu măşti pe figură, au lansat tot felul de proiectile în direcţia forţelor de ordine şi au aprins focuri în faţa cordoanelor de poliţişti.

„Este evident că nu ne aflăm în faţa unei mişcări cetăţeneşti paşnice, ci în faţa unei mişcări coordonate de grupuri care utilizează violenţa în stradă pentru a rupe coexistenţa în Catalonia […] Obiectivul guvernului spaniol este şi va fi în orice moment garantarea securităţii şi coexistenţei în Catalonia”, se arată în poziţia oficială a Guvernului. Ministerul de Interne a suspendat concediile și zilele libere până la 1 noiembrie pentru agenții de combatere a dezordinii publice.

Oficialii spanioli au anunțat că au început cercetările, pentru a afla cine se face vinovat de îndemnurile la violență pe străzi, în aeroportul internațional El Prat din Barcelona şi în gările din regiune. Ciocnirile violente s-au soldat, până în prezent, cu circa o sută de răniți. Parlamentarii formațiunilor catalane secesioniste au cerut explicații privind dispozitivul de securitate din aeroport și materialul folosit de agenți, după ce un tânăr şi-a pierdut un ochi, se pare rănit de gloanțe de cauciuc.