„Dincolo de solidaritatea guvernamentală de care trebuie să dau dovadă, de regulă excepţiile generează excepţii, cum ar fi excepţia de a fi scutiţi pe impozit cei care lucrează în domeniul IT&C. Din această perspectivă, Ministerul Comunicaţiilor nu a fost avizator pe proiectul de modificare a Codului Fiscal. Ca să vin în completare pe acest aspect, vreau să spun câteva lucruri pe ceea ce avem noi ca responsabilitate. Repet, ministerul nu a avizat şi nu a contribuit la Codul Fiscal. Ştiu că ceea ce era bun nu s-a schimbat, iar scutirea pe impozit pentru cei care lucrează în domeniul IT&C se păstrează (…) Modificarea Codului Fiscal pentru mediul IT scutit de impozit ar genera o pierdere de 4%. Cred că din perspectiva ministrului Comunicaţiilor este un subiect asupra căruia trebuie să privesc, dar este o chestiune de fiscalitate. Sectorul IT&C trebuie să aibă o participare, o contribuţie de 10% în PIB, şi trebuie încurajat nu numai prin scutiri fiscale, ci prin reglementări mai încurajatoare care ar fi mai mult importante decât cele patru procente pe care probabil le pierd cei care lucrează în domeniu şi beneficiază de scutiri fiscale”, a spus Şova.

Ministrul Comunicaţiilor a precizat, totodată, că a fost elaborat un ordin ce poate aduce sub incidenţa scutirii de impozit şi pe cei care produc programe software şi fără a avea studii superioare.

„Mai mult, am elaborat un ordin care să aducă sub incidenţa scutirii de impozit şi pe cei care lucrează în producerea de programe software şi fără a avea studii superioare. Din acest punct de vedere, există nişte rezerve din partea partenerilor avizatori – Ministerul Învăţământului şi Ministerul Finanţelor – care îşi exprimă suspiciuni cum că aceştia s-ar putea bucura de scutirea de impozit fără a-şi termina studiile universitare. Trebuie să imaginăm o formulă în care monitorizăm ca activităţile universitare să fie făcute de o manieră cât mai atentă. În acest sens, stau de vorbă şi cu gardienii banului public şi ai resurselor bugetare, iar acolo o serie de lucruri se pun altfel”, a afirmat Lucian Şova.

Pe de altă parte, oficialul MCSI a atras atenţia că domeniul IT&C are încă nevoie de o administrare corectă, care să genereze posibilitatea ca toţi jucătorii din piaţă să se bucure de drepturi şi condiţii egale.

 

„Am venit la acest minister fără a aparţine acestei lumi, dar am aparţinut de mult timp administraţiei, fie publică, fie business, prin propriul meu business, şi care nu a fost din fericire în acest domeniu. Din perspectiva a ceea ce îndeplineşte această funcţie, mă simt bine că nu cunosc pe nimeni din această sală, mai ales că suspiciunile planează tot timpul asupra cuiva care ocupă o funcţie în stat. În România, domeniul IT&C a avut nevoie şi are nevoie încă de o administrare corectă, onestă, care să genereze posibilitatea ca toţi jucătorii din piaţă să se bucure de drepturi şi condiţii egale. Eu, la minister, în cele câteva luni pe care le-am petrecut, am vrut să fac câteva lucruri, unul dintre acestea fiind să deschid piaţa. Piaţa în România este, din păcate, condiţionată de investiţii guvernamentale, de proiectele cu fonduri europene. Avem la minister de cheltuit 500 de milioane de euro pe IT&C din fonduri europene”, a spus ministrul de resort.

Acesta a ţinut să menţioneze că, în ceea ce priveşte licenţa pentru 5G, este un lucru „natural să se întâmple, dar nu este o prioritate a ministerului”.

„Susţinem iniţiativa exprimată în programul de guvernare. Cei de la ANCOM vor gestiona procesul. Priorităţi, în ceea ce mă priveşte pe mine, am trei obiective: să deschidem piaţa, să deschidem piaţa, să deschidem piaţa. Din păcate, am constatat că a deschide programe noi nu este o prioritate, pentru că avem programe vechi care stau în aşteptare şi cred că ar trebui să-mi cereţi ca măcar programele vechi, care însumează vreo 200 de milioane de euro, să intre în piaţă cel târziu în primul semestru al anului viitor”, a susţinut şeful MCSI.

Reprezentanţi guvernamentali din sectorul IT&C, alături de cei mai importanţi operatori telecom, participă, în perioada 13-14 noiembrie, la Bucureşti, la ZF Summit Digital 2017, eveniment aflat la cea de-a 7-a ediţie.