Este vorba despre Marianna Budanova, soția șefului spionajului militar din Ucraina. Un reprezentant al agenției de informații militare (HUR) a declarat pentru The Kyiv Independent că aceasta a fost otrăvită.

Ucraina a primit o lovitură gravă

Marianna Budanova a fost internată în spital din cauza otrăvirii cu metale grele. Decizia a fost luată la scurt timp după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid.

„Acum este sub tratament și evaluată permanent de către medici. Aceste substanțe nu sunt folosite în niciun fel în viața de zi cu zi. Prezența lor poate indica o încercare intenționată de a otrăvi o anumită persoană”, a declarat sursele citate de The Kyiv Independent.

Purtătorul de cuvânt al HUR, Andrii Yusov, a declarat anterior că Rusia a încercat de mai multe ori să îl asasineze pe Kirilo Budanov în trecut.

Războiul ar putea continua cel puțin pentru încă doi ani

În altă ordine de idei, războiul ar putea continua cel puțin pentru încă doi ani. Vladimir Putin a promulgat luni, 27 noiembrie, bugetul Rusiei pentru următorii doi ani, prevăzând o creștere semnificativă a alocărilor pentru armată

În viitor, cheltuielile militare ale Rusiei vor depăși, pentru prima dată, cheltuielile sociale. Sector social va beneficia de doar 7,5 trilioane de ruble rusești (84,3 miliarde de dolari americani), în timp ce sectorul apărării va beneficia de 10,4 trilioane de ruble rusești (n.red. 111 miliarde de dolari americani), reprezentând aproximativ o treime din întregul buget de stat al Rusiei. Un semn clar că războiul din Ucraina ar putea dura până-n anul 2026, conform EFE.

Proiecțiile bugetare pentru anii 2025 și 2026 alocate apărării vor fi mai mici decât cele prevăzute pentru anul 2024, dar mai mari decât cele pentru anul 2023:

  • 2025: 8,6 trilioane de ruble rusești (88 de miliarde de dolari americani);
  • 2026: 7,5 trilioane de ruble rusești (77,2 miliarde de dolari americani);

Bugetul de apărare al Rusiei este una dintre cele mai mari din întreaga lume, reflectând statutul său de putere militară globală. Alocările bugetare pentru apărare au crescut semnificativ în ultimii ani, odată cu modernizarea forțelor armate și implicarea lor în diverse operațiuni militare.

Bugetul de apărare al Rusiei este cheltuit pe o varietate de componente. De exemplu, achiziționarea de tehnologie militară modernă, instruirea forțelor armate și modernizarea infrastructurii militare.

Suma alocată pentru apărare poate varia de la un an la altul. Aceasta este influențată de factori geopolitici, amenințări percepute și obiective strategice ale Rusiei. Cheltuielile pentru apărare includ salariile personalului militar, cercetarea și dezvoltarea, costurile operaționale și întreținerea echipamentelor militare.