Încă din toamna lui 2016 germanii de la Mercedes-Benz au promis lansarea unei întregi familii de vehicule electrice sub titulatura EQ. Tot la ediția din acel an a expoziției auto de la Paris, producătorul german din Stuttgart a prezentat și Generation EQ, un concept al unui primului SUV 100% electric din lume. Cel puțin așa credeau pe atunci oficialii Mercedes-Benz. Din nefericire pentru ei, EQ C, varianta de serie a conceptului, nu a ajuns încă pe piață, ea fiind așteptată abia în 2019.

 

În schimb, Hyundai, care a anunțat abia la finalul anului trecut lansarea unei versiuni complet electrice a noului său SUV subcompact Kona, tocmai a făcut publice primele date tehnice, iar vehiculul de serie va fi prezentat official, în premieră mondială, la expoziția auto de la Geneva din luna martie. Cu un design ușor modificat față de modelul Kona cu propulsie convențională, primul SUV electric va fi disponibil chiar din acest an în două variante de putere. Prima are în dotare un motor electric de 99 kW (135 CP), și baterii de 39,2 kWh care asigură o autonomie de circa 300 km.. Accelerația de la zero la 100 km/h are loc în 9,3 secunde. Versiunea superioară are un motor de 150 kW (204 CP) și poate accelera până la 100 km/h în 7,6 secunde. Bateria are 64 kWh și oferă o autonomie de aproximativ 470 km. Bateriile pot fi încărcate până la 80% în mai puțin de o oră dacă sunt utilizate stații rapide. Pe lângă caracteristicile tehnice de mai sus, Hyundai Kona Electric se laudă cu unn nou sistem denumit  SmartSense care grupează  Forward Collision Avoidance Assist cu Pedestrian Detection, Blind Spot Collision Warning care include Rear Cross Traffic Collision Warning, Lane Keeping Assist, Driver Attention Warning, Intelligent Speed Limit Warning și Lane Following Assist.

Până acum producătorii de vehicule au preferat să utilizeze tehnologia PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) pentru SUV-urile cu emisii reduse, propulsia strict electrică fiind considerată insuficient dezvoltată pentru mașini cu greutăți mari. Un alt detaliu demn de luat în calcul este existența pe piață a modelului KIA Soul EV, un crossover electric care, în liniște, a furat startul în acest segment. Făcând parte din același grup cu Hyundai, Kia se poate mândri pe deplin cu titlul de pionier, chiar dacă Soul EV nu este tocmai un SUV.