Nimeni nu îşi asumă în China responsabilitatea balonului speculativ umflat pe Bursă şi care s-a spart printr-un declin accelerat de 30% în numai o lună de zile. Într-o ţară în care milioane de oameni ce abia intraseră şi-au văzut portofoliile distruse în termen de săptămâni presa preferă să dea vina pe speculatorii străini decât să spună că de fapt preţurile escaladate cu nouă luni înainte erau nesustenabile.

Unul dintre vinovaţii din serviciu, chiar magnatul George Soros, devenit celebru pentru speculaţia pe lira sterlină din 1992-1993. Acuzat atunci de prăbuşirea monedei britanice, el acum este căutat pentru vina de a-i fi lăsat faliţi pe ţăranii analfabeţi din China deveniţi peste noapte investitori pe Bursă. China Times, publicaţie din Hong Kong, preluată de Zero Hedge, îl menţionează pe miliardarul american printre investitorii care ar fi deschis poziţii de vânzare în lipsă pe acţiunile de clasă "A" de pe Bursa de la Shanghai, alături de un mare short pe indicele pieţei din Hong Kong.

Aceeaşi publicaţie îi găseşte responsabili pentru vânzările masive care au condus la un declin de 3,5 trilioane de dolari a capitalizării bursiere a companiilor chineze pe giganţii lumii financiare Morgan Stanley şi Credit Suisse. Însuşi regele bondurilor Bill Gross, fostul manager de la PIMCO, compania financiară cu cele mai mari plasamente pe pieţele de bonduri, este menţionat ca fiind printre cei care au dat declaraţii care anticipau o prăbuşire a cotaţiilor pe Bursa de la Shenzen. Ironie, inversarea trendului a survenit la doar câteva zile după ce Gross afirmase că se aşteaptă la un declin major pe pieţele de capital din China.