Clarificarea direcției ideologice a PSD, o miză majoră
Liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a subliniat că partidul trebuie să-și consolideze un profil doctrinar clar, adaptat specificului românesc. Deși formațiunea rămâne ancorată în valorile stângii, el a atras atenția că nu este cazul să copieze în totalitate modelele socialiste clasice din Europa Occidentală.
Liderul interimar a admis existența mai multor curente în interiorul partidului, inclusiv unul mai naționalist, care în trecut a adus scoruri electorale mari sub conducerea lui Liviu Dragnea. A menționat, de asemenea, linia social-democrată europeană susținută în perioada lui Mircea Geoană. Potrivit acestuia, PSD ar trebui să evite mimetismul ideologic și să se concentreze pe definirea unei identități proprii, coerente cu realitățile din România.
„Suntem acum în jurul a 20%, de unde trebuie să începe să creştem. (…) Nu înseamnă că nu pot să existe în PSD diverse curente, care pot să aibă susţinere mai mare sau mai mică. Poate să existe, cum a fost pe vremea lui Liviu Dragnea, un curent puternic mai patriotic, naţionalist şi asta ne-a dus la nişte procente foarte mari. (…) Poate să existe un curent de social-democraţie europeană, dacă vreţi, cum a fost pe vremea lui Mircea Geoană (…)
PSD trebuie să evite, în schimb, să se înscrie în linia partidelor socialiste europene clasice (…) PSD-ul trebuie să aibă specificul său în România, aşa cum l-am avut în ultimii 30 de ani, chiar dacă am fost partid de stânga şi suntem partid de stânga. Asta este ceea ce-mi doresc de la congres: să existe această clarificare şi e absolut normal să existe această clarificare doctrinară pentru anii viitori”, a declarat Sorin Grindeanu.

Congresul, moment de decizie pentru noua conducere
Congresul din toamnă va fi și prilej pentru o posibilă schimbare la vârful PSD. Sorin Grindeanu a fost rezervat în privința unei eventuale candidaturi proprii pentru funcția de președinte al partidului: „O să vedem. Sincer. Evident că există şi varianta să nu candidez.”
Declarația sa sugerează că mai multe opțiuni sunt analizate în prezent, în funcție de dinamica internă și concluziile ce vor rezulta din consultările din partid.
Lecțiile învățate de social-democrați după alegeri
Sorin Grindeanu a făcut o analiză critică a rezultatelor obținute de PSD la recentele alegeri, considerând că acestea confirmă nevoia de schimbare profundă. El a admis că tentativa lui Marcel Ciolacu de a aduce o „linie nouă” în partid nu a produs efectul electoral așteptat.
Liderul interimar al social-democraților a criticat promovarea prea rapidă a unor persoane în funcții importante fără experiență organizațională.
„Eu am înţeles motivul pentru care Marcel Ciolacu a vrut să aducă o linie nouă în partid (…), pentru că a vrut să lărgească baza. (…) Dovada că nu s-a judecat foarte bine stă în faptul că nu am avut succesul pe care ni l-am dorit în alegeri. (…) Asta înseamnă că lucrurile în anii viitori trebuie să stea altcumva. Şi să ne bazăm pe oameni care, cel puţin în funcţiile de conducere, nu vin, aşa, peste noapte şi sunt vicepreşedinţi, prim-vicepreşedinţi, secretari generali dintr-o dată. Pentru că niciodată nu poţi să arzi anumite etape care îţi dau anumite experienţe într-un cadrul organizaţional aşa cum e PSD-ul”, a mai spus Sorin Grindeanu.