Astfel, pe prima poziție în topul celor mai mari îngrijorări enunțate de români este lipsa banilor. 

„Îngrijorările care problematizează banii – lipsa banilor, nesiguranța zilei de mâine, devalorizarea banilor, nivelul de trai / sărăcia, nivelul scăzut al salariilor și pensiilor –   sunt prezente, la începutul anului 2019, în rândul a peste 30% dintre români. Acestea sunt urmate de îngrijorări care au la bază starea de sănătate (12%), dar și de cele legate de situația politică din țară (12%),” se arată în raportul IRES.

Peste jumătate dintre români spun că au încredere multă și foarte multă în  moneda euro. În timp ce aproape 6 din 10 români apreciază trecerea României la Euro ca fiind un lucru bun, 29% cred că această măsură este un lucru rău.

Întrebați ce ar face cu 100 000 euro, românii indică drept principale destinații ale acestei sume de zona familială: o cincime dintre români i-ar da familiei, în timp ce altă cincime ar achiziționa o locuință sau un teren.

De asemenea, chiar dacă peste jumătate dintre respondenți spun că au auzit despre monede virtuale, atunci când sunt rugați să numească  astfel de monedă, singura cunoscută este Bitcoin.