Experimentul randomizat a implicat 12 voluntari sănătoși, care nu erau obezi. Astfel, s-a constatat că lipsa unui somn suficient la participanții cu restricții de somn a fost legată de o creștere cu 9% a suprafeței totale de grăsime abdominală și o creștere de 11% a nivelului visceral abdominal. Cercetarea a fost publicată în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Un somn odihnitor și suficient este important pentru funcțiile creierului, dar și pentru a avea o sănătate fizică și mentală cât mai bună. Acest nou studiu arată că pot exista și alte efecte secundare și riscuri pentru sănătate ca urmare a lipsei somnului, potrivit ScienceAlert.

”Somnul inadecvat pare să redirecționeze grăsimea către compartimentul visceral mai periculos”, spune cardiologul Virend Somers de la Clinica Mayo din Minnesota.

Acest tip de grăsime viscerală se acumulează în interiorul abdomenului, în jurul organelor interne și a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiace și metabolice.

Somnul inadecvat, declanșator pentru depunerea de grăsime viscerală

„Deși în timpul somnului de recuperare a existat o scădere a aportului de calorii și a greutății, grăsimea viscerală a continuat să crească. Acest lucru sugerează că somnul inadecvat este un declanșator nerecunoscut până acum pentru depunerea de grăsime viscerală, iar somnul de recuperare nu inversează acumularea de grăsime viscerală”, adaugă el.

Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri pe parcursul experimentului care a durat două săptămâni. Un grup a dormit nouă ore pe noapte, iar celălalt a avut doar patru ore de somn. Trei luni mai târziu, testele au fost repetate cu participanții schimbând grupurile.

Obezitate, boli cardiovasculare și metabolice

Pe lângă diferențele în acumularea de grăsime viscerală, cercetătorii au observat că participanții care dormeau mai puțin consumau, de asemenea, peste 300 de calorii suplimentare pe zi, cu aproximativ 13% mai multe proteine ​​și 17% mai multe grăsimi.

Pe parcursul studiului, echipa a monitorizat aportul energetic, greutatea corporală, masa corporală, distribuția grăsimii (inclusiv grăsimea viscerală în interiorul abdomenului) și biomarkerii circulanți ai apetitului – iar unele dintre modificări biologice nu ar fi fost observate în absența unei evaluări științifice, spun cercetătorii.

„Pe termen lung, aceste descoperiri arată că somnul inadecvat ca un factor care contribuie la obezitate, boli cardiovasculare și metabolice”, spun autorii.