În SUA nu a fost creat nici un loc de muncă luna trecută, impactul acestui fapt asupra piețelor de acțiuni fiind negativ nu numai pentru că a fost o raportare mult sub estimări, ci și pentru că reducerea considerabilă a ratei șomajului (de 9,1%) ar necesita crearea a cel puțin 250.000 de locuri de muncă pe lună.

„Economia dominantă a lumii pierde din viteză chiar înainte de a începe un program de austeritate, menit să reducă deficitul public cu cel puțin 2,4 trilioane de dolari în următorii zece ani. Iar când norii negri se adună, cel spre care se îndreaptă toate speranțele este Ben Bernanke, președintele Federal Reserve”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, care adaugă că „acesta a aplicat deja în două rânduri rețeta magică: aruncând dolari în piață a reușit să energizeze piețele de capital, întărind încrederea în sistemul financiar. Economia reală nu a beneficiat însă de sprijin în aceeași măsură”.

În plus, majorarea ofertei de dolari a amplificat riscurile de creștere a inflației, accelerând astfel prețul aurului până la maxime istorice. După o corecție rapidă de aproape 11% în două ședințe de tranzacționare, aurul a urcat din nou până aproape de 1.900 de dolari pe uncie. Piețele așteaptă ca la reuniunea din septembrie un pachet nou de injecții de lichiditate să fie promis sau măcar sugerat de către Fed. Dar mai exista cel puțin un motor care propulsează metalul galben: agitația din piețe duce la mișcări dezordonate, abrupte, impactul unor raportări altădată mai puțin urmărite devenind acum spectaculos. „Starea generală de îngrijorare privind viitorul economiei globale nu ne-a părăsit, iar aurul acționează din nou ca activ de refugiu, având de câștigat într-un context de volatilitate globală”, spune Victor Safta.

De cealaltă parte a Atlanticului se ridică de asemenea semne de întrebare. Chiar dacă Banca Centrală Europeană nu apelează la măsurile neconvenționale ale Fed, intervenția sa în piețe prin cumpărarea de titluri de stat este o măsură neobișnuită. Sistemul bancar în ansamblul său ar putea să aibă nevoie de recapitalizare după ce toate pierderile cauzate de criza datoriilor suverane vor fi recunoscute, întrucât unele bănci nu au luat în considerare întregul cost al expunerii la datoria suverană a Greciei, iar riscul unor „surprize” face strălucirea aurului și mai atrăgătoare.

„Există o adevărată febră a aurului. Se poate discuta dacă aurul a mers prea repede, prea departe. Este însă ușor de observat că politica monetară a Federal Reserve, problemele datoriei publice din Europa și tensiunile structurale ale euro sunt argumente puternice pentru avansul recent al metalului prețios”, mai arată șeful X-Trade Brokers România.