În Polonia, lupta împotriva inflației duce la măsuri radicale. Potrivit ultimelor informații, toate măsurile anunțate în urmă cu ceva timp ar urma să intre în vigoare. Acestea includ o reducere la zero a TVA-ului la produsele alimentare de bază, la gazele naturale și la îngrășămintele folosite în agricultură.

Totodată, Polonia își mai dorește să implementeze reduceri drastice ale TVA-ului la combustibil, de la 23% la 8%, dar și scăderi ale taxelor la încălzire și electricitate.

Amintim faptul că la începutul anului trecut, Polonia primit o lovitură fără precedent în fața crizei energetice. Mai exact, este vorba despre momentul în care, după ridicarea restricțiilor COVID-19 a apărut cereri uriașe pentru stocurile epuizate de gaze naturale.

Ca urmare, în luna decembrie a anului trecut, țara a înregistrat o inflație anuală de 8,6%, cea mai mare creștere din ultimele două decenii. Totodată, creșterea fără precent a prețurilor i-a afectat în special pe guvernanți, în contextul în care autoritățile din Polonia și-au construit popularitatea în mare măsură pe creșterea nivelului de trai al polonezilor, prin beneficii sociale generoase, scrie Reuters.

Europa face eforturi uriașe în fața facturilor mari

”(Programul) este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. Premierul a spus că măsurile anti-inflație vor costa bugetul 15-20 de miliarde de zloți (3,74-4,99 miliarde de dolari).

Și Spania a anunțat încă din luna septembrie că va avea grijă de cetățeni în această perioadă fără precedent a exploziei de prețuri. Într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, premierul Pedro Sanchez anunța atunci că Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi.

„Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat prim ministrul.

Tot în luna septembrie, Italia pregătea și ea un plan pentru perioada iernii. Surse declarau atunci pentru Reuters că autoritățile italiene analizează o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, în încercarea de a controla preţurile într-un moment în care costurile la energie sunt la un nivel ridicat.