Programele CAD (Computer Asisted Design) ofera facilitati destul de apropiate, intr-o piata foarte dura in care fiecare producator trebuie sa-si imbunatateasca in permanenta produsul cu noutati pentru a rezista pe piata si pentru a reusi sa se impuna.
Diferentele cu care fiecare utilizator s-a obisnuit inclina balanta in favoarea unuia sau altuia dintre produsele existente la ora actuala, de obicei acestia preferand sa-si procure noua varianta a produsului folosit prima data.
Astfel, se poate spune ca, de exemplu, americanii sau japonezii folosesc AutoCAD, francezii si ungurii ArchiCAD, iar nemtii nu-si tradeaza originile, proiectandu-si lucrarile cu ajutorul programului realizat de compatriotului lor Nemetschek.
Pe o piata neagra, prospera, romanii se imbulzesc la ultimele versiuni in materie de CAD, accesibile pe tarabe chiar inainte de lansarea oficiala a acestora, in conditiile in care un american iesit de pe bancile facultatii abia stie sa utilizeze un vechi ACAD12, pentru ca un upgrade al programului il costa prea mult si isi poate pune oricum in practica ideea.
Cu toate acestea, fiecare program in parte ofera, pe langa gama clasica de aplicatii, si cateva diferente de conceptie si dotare tehnica ceea ce intretine concurenta dintre ele si ofera utilizatorilor posibilitatea de a alege. Aici intervine bineinteles capacitatea de adaptare a utilizatorului la cerintele aflate intr-o permanenta ascensiune in domeniul designului arhitectural.
Daca doriti sa deveniti un proiectant de succes, cu o afacere prospera, la usa caruia sa sune cei mai mari investitori din constructii, trebuie sa stiti sa aplicati ecuatia de succes a oricarei intreprinderi, oricat de mica sau de mare ar fi ea. Timpul este un element extrem de pretios pentru reusita oricarei afaceri, iar un arhitect nu trebuie sa uite ca, desi talentele lui nu pot fi in nici un caz inlocuite de un calculator, durata executiei unei lucrari este foarte importanta intr-o economie de piata in care cuvantul de ordine este competitia.
Iar daca imaginatia unui singur arhitect nu poate face fata unor armate de proiectanti mediocri dar care au avantajul numarului, acesta mai are totusi o sansa pentru a ajunge in top: procurarea unui soft de proiectare pe calculator.
Bineinteles ca un CAD nu-ti rezolva automat toate problemele, insa munca ta poate fi simtitor usurata cu aproximativ 3.000 de dolari.
Pe plan mondial, softurile de proiectare si-au facut aparitia cu mult timp inainte ca romanii sa aiba macar habar cu ce se mananca un asemenea program. In 1982, cand a aparut prima varianta a ArchiCAD-ului, arhitectii romani nici nu-si inchipuiau ca un proiect ar putea fi realizat si altfel decat dupa ore intregi in fata plansetei la teu si echer.
In Romania exista reprezentante sau distribuitori autorizati pentru toti marii producatori de softuri de proiectare.
Exercitarea profesiunii de arhitect nu dispune inca in Romania de un cadru legislativ adecvat, astfel ca se naste acest cerc vicios: preturi mici, bani putini, softuri furate. Totusi, piata va stabili o ierarhie a valorilor si doar cand romanul va renunta sa creada ca se pricepe la toate, cei aproximativ patru mii de arhitecti din Romania isi vor putea permite fara probleme cheltuirea a mii de dolari pentru achizitionarea licentelor. Prin comparatie, in Japonia, cam la 1.600 de locuitori exista un arhitect.
Cei ce conduc un mic atelier de arhitectura si rezista tentatiei de a lucra fara licenta au totusi cel putin alte doua posibilitati: ori inchiriaza de la Alsys Data ultima versiune ArchiCAD 6.0, cu 960 dolari pe an, versiunea definitiva costand 4.000 USD, ori cumpara in rate de 1.000 DM pe an Allplan de la Nemetschek care costa 5.400 DM.
In plus, daca esti student (decat sa folosesti versiunea piratata cu facilitati limitate, mai bine fii student!), poti achizitiona intreg pachetul cu 250 DM. Trebuie tinut cont si de ofertele speciale existente. Astfel, firmele ce achizitioneaza mai multe produse Autodesk (AutoCAD, Mechanichal Desktop, 3D Studio Max etc) beneficiaza de importante reduceri de pret, iar pentru institutiile de invatamant exista pachete speciale mult mai ieftine. Daca, in schimb, vrei sa fii „curat”, un AutoCAD 200 full product, premiat de Cada List (SUA) ca software-ul anului, il poti procura pana la 31 martie a.c. de la A&C International cu 3.530 USD, adica cu 8% mai ieftin (de la 3.780 USD).    

ArhiCAD
Reprezentanta Graphisoft Romania: ConSoft Miercurea Ciuc
Tel: 066-172858
E-mail: consoft@csoft.ro
Distribuitor pentru Bucuresti:
Alsys Data, str. Drumul Sarii, nr. 88B, sector 6, Bucuresti
Tel: 411.26.26, Fax: 411.27.27
E-mail: dragos@alsys.ro

ArchiCAD, produsul firmei Graphisoft, este considerat pionierul in CAD (proiectare asistata de calculator). Nascut si botezat la Budapesta in 1982, aplicatia ungureasca nu numai ca a crescut o data cu piata, dar a si format-o. Adaptat atat pentru Macintosh, cat si pentru PC, ArchiCAD ofera astfel o interactivitate completa, indiferent de sistemul folosit. Poate tocmai de aceea programul este folosit acum de peste 65.000 de arhitecti din intreaga lume, fiind tradus in 25 de limbi si distribuit in 80 de tari.
„in primii sase ani am lucrat numai pe sisteme Macintosh. Programarea pe Mac ne obliga sa oferim produsul numai unei categorii restranse din piata. insa, am invatat sa aplicam interactivitatea dintre computer si om. Urmatorul pas a fost deschiderea catre sistemele PC, pentru a avea acces oricine la aplicatia noastra. Din aceasta relatie, Mac si PC, am invatat ce inseamna disciplina si rabdarea”, spune Tams Hajas, presedintele Graphisoft.
ArchiCAD este una dintre aplicatiile premiate in 1999 pentru limbajul GDL (Geometrical Description) care permite utilizatorului sa vizualizeze 3D obiectele cu care lucreaza. Este, de asemenea, primul soft care a introdus realitatea virtuala, oferind astfel posibilitatea de a reda mediul ambiant in care se construieste.
Conceptia softului a fost astfel realizata incat sa permita imbunatatirea performantelor de catre orice programator, oriunde s-ar afla el. Astfel, daca un utilizator care a cumparat ArchiCAD are nevoie sa calculeze unghiul umbrei constructiei la care lucreaza, de exemplu, poate crea singur un programel pe care sa-l adauge softului de proiectare si astfel sa-l adapteze nevoilor personale.
Un exemplu il constituie japonezul Seikatsu Sangyo, care a creat MicroShadow pentru ArchiCAD.
in afara de aceste avantanje adaugate in 1999, softul tine la mai vechile obiceiuri, dar le imbunatateste pe an ce trece. Astfel, Master Library, biblioteca cea mai cuprinzatoare a programului, contine 400 de obiecte in prezent si ajuta la un design sofisticat de iluminare realista.
Mai exista RoofMaker, care permite modelarea rapida si eficienta a structurii acoperisurilor, si People&More, care reprezinta o colectie de 180 de obiecte ArchiCAD: oameni, vapoare, autoturisme, autocamioane, vegetatie, avioane etc.
Nici mobilierul si elementele decorative nu au scapat. M.A.D. Design contine o colectie de 50 de obiecte pentru bucatarii, avand la baza modelele de bucatarii din Europa si o multime de elemente de genul lampilor, vase de bucatarie etc.
insa toata enumerarea de mai sus nu este decat una sumara. inarmati-va cu ceva rabdare pentru ca ArchiCAD o sa va asalteze cu sute de detalii si optiuni. Probabil ca veti proiecta casa si inca nu v-ati hotarat daca sa folositi in baie neon sau bec si daca acesta sa fie verde sau albastru sau daca sa fie sus, sau jos … etc.    

ALLPLAN
Firma: Nemetsechek Romania Sales & Support SA
Str. Popa Soare 26, sector 2,
Bucuresti
Tel: 323.10.11,
Fax: 321.26.22
E-mail: nemro@fx.ro

Lansat pe piata romaneasca inca din 1994, de firma germana Nemetsechek, ALLPLAN este copilul minune al nemtilor trimis sa castige lupta stransa cu concurenta. Destinat exclusiv profesionistilor din domeniul proiectarii de constructii, acesta este tradus integral in limba romana. r
Sistemele CAD a celor de la Nemetsechek au la baza experienta practica de 30 de ani a profesorului Georg Nemetschek, omul care a dovedit ca american dream-ul se scrie in engleza, dar se pronunta in germana in domeniul softurilor de proiectare. in prezent, profesorul administreaza o echipa de 600 de arhitecti si ingineri, dintre care nu mai putin de 200 lucreaza la dezvoltarea sistemului ALLPLAN CAD, intretinand mitul.r
Softul german este instalat in 16 limbi si are 25.000 de instalari la activ, prin diferite medii: arhitectura, inginerie, design sau organizatii publice.r
Principala piata de desfacere a firmei germane este Europa. Datorita puternicului compartiment de cercetare (aproximativ 400 de specialisti), compania scoate o noua versiune la interval de un an. Pentru anul acesta, lansarea noii „fete” – a 16-a – este prevazuta pentru luna mai.r
Pana atunci, ALLPLAN FT (Future Technology) tine piept concurentei cu o „abordare superioara pentru design-ul de arhitectura si inginerie de constructii, abordare care elimina compromisurile unui sistem CAD obisnuit”, ne spune Dan Moraru, de la Nemetsechek Romania. r
Aplicatia germana pune la dispozitia utilizatorilor sai instrumente inteligente si elegante necesare elaborarii unui proiect de la fazele incipiente (schite, planuri de lucru), pana la detaliile de constructie prezentate intr-o forma rafinata, toate sub aceeasi interfata grafica.r
Un alt atu semnificativ al softului german este utilizarea unei baze de date 3D comune. Aplicatiile opereaza direct, tridimensional, cu elemente familiare arhitectului (pereti, stalpi, grinzi, plansee, scari etc.), fiecare element avand automat o baza de date asociata cu diferite proprietati (material, tip de lucrari). Toate aceste informatii pot fi extrase sub forma de liste de cantitati, oferind rapid controlul economic asupra investitiei.r
De asemenea, aplicatia contine module pentru fiecare dintre domeniile specifice proiectarii de arhitectura: design interior, urbanism, peisagistica, modelare digitala de teren. r
Poate una dintre cele mai importante facilitati oferite de program este animatia in timp real. Astfel, proiectantul are in permanenta controlul asupra conceptiei sale prin posibilitatea de a vizualiza in orice moment modelul 3D, oferind clientului o imagine cat mai reala asupra felului in care va arata constructia. r
r
Cerinte de sistem recomandate:r
Pentium II 300 MHzr
Rezolutie minima 1280×1024 r
(recomandat Elsa Sinergy)r
64 MBr
Monitor 17’’r
Mouse trei butoane.tr
r
AutoCADr
Firma: A&C Internationalr
Soft: AutoCAD 2000r
Adresa: Str. C-tin Tanase, nr. 15, Sector 2, Bucurestir
Tel: 250.53.15, Fax: 250.77.74r
E-mail: office@acintl.ror
r
Cea mai celebra aplicatie de proiectare din lume, AutoCAD, apartinand firmei Autodesk, si-a facut temele pentru noul mileniu si a trecut pragul cu a 14-a varianta numita … AutoCAD 2000. Autodesk, una dintre cele mai mari firme de software din lume, cu mai mult de patru milioane de clienti si raspandita in nu mai putin de 150 de tari, vrea sa demonstreze ca merita locul pe care il detine. Noutatea absoluta a ultimei versiuni este interfata inteligenta cu care a fost dotata. Ideea este ca aceasta noua interfata pare sa gandeasca… singura. Astfel, daca utilizatorul editeaza, de exemplu, o usa si spune computerului din ce material ar vrea sa fie aceasta facuta, din acel moment aplicatia ii va crea acel tip de usa pentru toata constructia aflata in proiect.r
„Scopul nostru este de a livra clientilor un soft care sa le permita sa devina cei mai buni proiectanti, eliminand timpii pierduti din munca lor. Cu ajutorul noii interfete, acest handicap a fost rezolvat”, spune Mark Sawyer, vicepresedintele AEC Market Group Autodesk.r
Prin noua interfata ActiveX (extrase de materiale si liste componente, adnotari, sectiuni, elevatii), toate elementele modelului arhitectural sunt legate dinamic intre ele – orice modificare adusa proiectului este automat evidentiata in lista de extrase de componente.r
AutoCAD 2000 creeaza modelele 3D mult mai usor, tinand totusi cont de noile tehnologii de renderizare. O data creat un obiect 3D, acesta poate fi mutat, rotit, tiparit sau colorat cu un simplu clik pe bara de meniu. r
Un utilizator de ACAD poate acum sa lucreze cu sute de planse, simultan, reusind astfel sa copieze elemente din proiectele anterioare si sa le foloseasca in proiectul la care lucreaza in acel moment.r
Cu acest sistem denumit Drag and Drop utilizatorul poate sa pastreze forma originala a obiectului copiat, modificandu-i coordonatele. De asemenea, noua varianta permite folosirea imaginilor de tip bitmap direct pe plansa de lucru.r
Toate elementele de constructie (ziduri, usi, ferestre, acoperisuri, scari etc.) sunt complet integrate cu noile functionalitati ale lui AutoCAD 2000. Puteti lucra simultan in 2D si 3D, cu generarea automata a sectiunilor si elevatiilor. Programul ofera tot suportul pentru procesul de proiectare din Arhitectura/Constructii, de la simpla schitare a modelului la proiectul tehnic propriu-zis, cu documentatia tehnica aferenta.r
Procesul de proiectare este finalizat o data cu elaborarea documentatiei tehnice aferente, AutoCAD Architectural Desktop 2.0 exceland prin automatizarea procedeelor, prin rutine performante, precum AutoCAD Design Center, liste cu materiale si detalii de executie.r
r
Cerinte de sistem recomandate:r
Pentium II 300 MHzr
1,6 Gb HDD, 128 Mb RAMr
1024×768 SVGA, 8Mb Video RAMr
CD ROM 24Xtr