Programele de contabilitate pentru IMM costă între 150 şi câteva zeci de mii de euro. În prezent, pe piaţă există numeroase firme care vând astfel de softuri specializate. Cum alegem soluţia potrivită?

Vremea contabilităţii pe hârtie a apus de mult. Orice firmă care are un departament economic trebuie să deţină şi un soft  de contabilitate, spune Horaţiu Hagiu, directorul general al Class Fin, companie ce oferă servicii de consultanţă financiar-contabilă. Chiar şi cei care au externalizat serviciul către companii specializate de contabilitate folosesc softuri pentru evidenţa primară a documentelor sau pentru gestiunea stocurilor. Iar oferta de aplicaţii disponibile pe piaţă este foarte bogată.

Primul pas pe care trebuie să îl facă cei care doresc să achiziţioneze aplicaţii financiar-contabile este să stabilească în ce măsură doresc să-şi informatizeze activitatea. În funcţie de această decizie şi de dimensiunea şi complexitatea activităţilor firmei, pot alege programe simple, care costă 150 de euro, sau aplicaţii complexe şi scumpe, proiectate de companii multinaţionale.

Una dintre cele mai solicitate aplicaţii de pe piaţa autohtonă, Ciel Conta, asigură gestiunea completă a contabilităţii unei companii mici sau mijlocii. „Costul programului variază în funcţie de necesităţile clientului. Licenţierea programelor se face pentru un singur calculator sau pentru o reţea de calculatoare. În cazul variantei în reţea, nu există o limită a numărului de staţii de lucru ce se pot conecta la server. Costul programului variază de la 560 de lei, pentru varianta Standard monopost, până la 2.100 lei, pentru varianta Professional“, spune Mihaela Bachmann, directorul de marketing al Ciel România. Dar, atenţie, această aplicaţie nu se foloseşte pentru calculul salariilor sau pentru gestiunea comercială. Pentru aceste funcţii, trebuie achiziţionate alte aplicaţii oferite de firmă.

Multinaţionalele ţin preţul sus

Un concurent redutabil este Wizrom Software, care vinde programul Wizcount, ce oferă funcţionalităţi de contabilitate, gestiune, vânzări, management financiar şi alte funcţii avansate de analiza afacerii. „Preţul depinde de complexitatea implementării şi de cerinţele fiecărui client, dar poate să coboare şi sub 1.000 de euro pe licenţă, incluzând versiunea de bază şi modulul de analize tip business intelligence, bază de date profesională şi servicii aferente implementării“, explică Zemy Apfelbaum, managing director al firmei Wizrom Software.

Preţul unei licenţe pentru o aplicaţie a programului JD Edwards al companiei Oracle, care se adresează segmentului firmelor mici şi mijlocii, este de 3.995 de dolari. În cazul programelor oferite de SAP, în funcţie de numărul de utilizatori şi de complexitatea şi mărimea afacerii, preţul poate ajunge la câteva zeci de mii de euro, conform directorului general al Fair Value, Metodiu Mehmet, partener al SAP România pentru piaţa IMM.

Un element important de care trebuie să se ţină cont la alegerea programului de contabilitate este concordanţa acestuia cu legile în vigoare din România. Firma Siveco oferă un sistem informatic integrat, Siveco Applications, care se adresează, însă, numai firmelor medii sau mari. „Proiectarea şi realizarea aplicaţiei s-a făcut respectând criteriile de performanţă şi standardele europene de calitate în domeniu. Acest fapt este susţinut şi de auditarea KPMG a întregului pachet de soluţii Siveco Applications, şi, implicit, a componentei de management financiar-contabil. Este certificată, astfel, conformitatea soluţiei noastre cu cerinţele legislaţiei fiscale şi contabile din România“, spune Anca Crahmaliuc, marketing manager al companiei.

Un alt criteriu care trebuie luat în calcul în momentul achiziţiei softului este uşurinţa cu care acesta poate fi învăţat de către angajaţi şi asistenţa oferită de producător în caz de neclarităţi.

„Noi oferim instruire gratuită pentru instalarea şi utilizarea programelor pentru unu-doi utilizatori desemnaţi de client. În plus, oferim instruire gratuită la telefon sau la sediul nostru timp de 60 de zile de la data livrării programului“, spune Dan Teodorescu, managerul companiei Dante-HD, ce oferă o aplicaţie de contabilitate al cărei preţ porneşte de la 900 de lei pe licenţă.

89-10833-horatiuhagiu.jpg«Softurile de contabilitate trebuie să răspundă prompt schimbărilor frecvente ale legislaţiei financiar-contabile şi ale celei fiscale.»
Horaţiu Hagiu, director general al Class Fin

O piaţă greu de contabilizat

O estimare a pieţei soluţiilor de contabilitate pentru IMM este greu de realizat, în lipsa unor studii în acest sens, afirmă reprezentanţii Oracle România. Cu toate acestea, Mihaela Bachmann, directorul de marketing al Ciel România, susţine că, potrivit unui studiu comandat de compania pe care o reprezintă, Ciel deţine o cotă de piaţă de 18%, de două ori şi jumătate mai mare decât cea a următorului clasat (anul trecut, compania a vândut 2.000 de licenţe Ciel Conta). Wizrom Software, un alt jucător important, a vândut, în 2007, 820 de licenţe pentru sistemul Wizcount. La rândul lor, SAP şi Oracle au semnat contracte pentru câteva sute de licenţe fiecare. Potrivit Siveco România, în 2006, au fost vândute, pe întreaga piaţă, 4.500 de licenţe Enterprise Application Software, reprezentând o creştere de 20% faţă de anul anterior.