Fondul Romano-German (FRG) este gestionat de Banca Germana de Dezvoltare (KfW – Kreditanstalt fur Wiederaufbau), in cooperare cu Ministerul Finantelor Publice din Romania. Creditele ajung la IMM-uri prin patru banci partenere, cu sucursale in zece orase, unde au fost implementate departamente speciale de credit, in total 18 sucursale.
FRG este un fond revolving, din care se alimenteaza credite noi pe masura ce sunt returnate cele anterioare.
Programul se adreseaza intreprinderilor micro si mici, private si da sanse egale unor categorii excluse, in general, de la finantari: asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate.
Imprumutul va fi esalonat pe o perioada de 24 de luni. Este acceptata si o perioada de gratie de pana la trei luni.
„Fondul Romano-German a acordat pana la sfarsitul lunii martie a.c. 1.500 de credite intreprinderilor mici si mijlocii din Romania. Marimea medie a imprumutului a fost de 10.000 de euro”, precizeaza Fabiola Dobrota, reprezentant al unitatii de management al programului de promovare a IMM. Gradul de returnare a banilor este considerat excelent de catre administratori. Acestia isi bazeaza afirmatia pe cifre: soldul creditelor intarziate cu peste 30 de zile reprezinta 0,53% din totalul portofoliului de credit.

Grosul banilor s-a dus in comert

In ceea ce priveste destinatia banilor, 40% din imprumuturi au fost contractate de intreprinderi de comert, 23% au vizat serviciile, iar 27% au fost utilizate in activitati mixte: productie, servicii, comert. „Aceasta distributie reflecta structura intreprinderilor micro si mici, unde activitatile de comert domina”, adauga Fabiola Dobrota.
De la inceputul anului, cererea pentru credite inregistrata de bancile partenere din Fondul Romano-German creste in fiecare luna. Ca indicator, la fiecare 30 de zile sunt utilizate peste 100 de credite in cadrul programului, cu o suma totala de peste un milion de euro.
Solicitanti: intreprinderi private, persoane fizice autorizate si asociatii familiale .
Conditii: maximum 50 de angajati, minimum sase luni consecutive de activitate.
Creditele se acorda pentru:
· investitii (masini, echipamente, instalatii, constructii, terenuri, reparatii, renovarea sau/si amenajarea spatiului);
· capital de lucru (marfa, materii prime).
Durata: cel mult 24 luni; gratie: trei luni.
Dobanda: 1 – 1,5% pe luna.
Cine acorda banii:
· Banca Comerciala Carpatica (Brasov, Bucuresti, Craiova, Pitesti, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Oradea);
· Banca Romaneasca (Brasov, Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara, Oradea);
· Microenterprise Credit Romania (Brasov, Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara);
· Volksbank Romania (Brasov, Bucuresti, Sibiu).     

Soros finanteaza cultura

Competitie deschisa pentru doua componente ale programului Arta si Cultura.Una din dorintele ascunse ale miliardarului Soros a fost sa scrie. A pariat pe mai mult decat un best-seller. A creat o retea de actiuni culturale, extrem de bine cotate, in toata lumea.
Programul Arts and Culture Network aduce in lumina reflectoarelor semnatura Soros, prin doua componente recent lansate: Cultural Policy si A Bridge of Understanding. Programul s-a nascut la Budapesta, in cadrul Institutului pentru o Societate Deschisa, si se deruleaza prin reteaua fundatiilor Soros. Reprezentantul cultural din Romania, fundatia Concept, a dat semnalul pentru cele doua componente.
Politici Culturale (Cultural Policy) va sustine, cu sume de pana la 20 de mii de euro, initiative legislative, idei de administrare in cultura, atrageri de fonduri, actiuni de pregatire-comunicare, lobby. Propunerile sunt asteptate pana la 31 mai. In aceasta perioada, fundatia Concept invita organizatiile culturale sa participe cu propuneri viabile, care urmaresc rezultate concrete. Domenii in vizor: legislatia si politica fiscala, transformarea infrastructurilor existente in unele mai flexibile, modalitati noi de antreprenoriat si finantare, desigur, din domeniul cultural. Sunt asteptate, de asemenea, actiuni de pregatire pentru administratorii culturali si managerii de arta (inclusiv pentru traineri), crearea de centre noi de profit, precum proiecte de comunicare interculturala. Mai concret, vor fi apreciate: proiecte de cercetare cu rezultate practice, seminarii, conferinte, workshopuri, training, dezbateri publice, mese rotunde (prin utilizarea retelelor media), activitati de lobby sau alte actiuni regionale.
„Vor fi finantate proiectele care aduc idei originale si conduc la rezultate concrete, masurabile”, precizeaza Oana Mateescu, coordonator national de program din partea Fundatiei Concept.

O punte pentru intelegere

O alta componenta a programului Arta si Cultura: A Bridge of Understanding (15 aprilie – 31 mai). Prin initiativele propuse, Asia Centrala, Caucazul si Mongolia vor fi conectate cu alte culturi. Proiectele vor putea fi luate in considerare numai daca implica, intr-un fel sau in altul, una dintre urmatoarele tari: Azerbaijan, Armenia, Georgia, Kazakhstan, Kirghistan, Mongolia, Tadjikistan, Uzbekistan.
Poate fi solicitata de la finantatori o suma de maximum 15 mii de euro. Pe langa formularele completate, se va trimite si o varianta electronica.     

Noutati

Miliarde pentru Tulcea
Bugetul finanteaza cu 18,4 miliarde lei investitiile firmelor mijlocii in Tulcea. Sumele provin din programul administrat local de Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est si, de la centru, de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP). 33 de proiecte, finantate cu 77 miliarde lei, au fost aprobate la licitatia anterioara, care s-a desfasurat anul trecut. Va reamintim ca pe lista de subventii de la buget au figurat nume importante, precum Dramiral Group, firma anchetatului om de afaceri Mihai Iacob (ex-partnerul lui Sorin Ovidiu Vantu). Scopul declarat al programului: dezvoltarea saracului judet Tulcea. Probabil, de aceea Dramiral avea aprobat un proiect de nava de agrement. La aceasta selectie de oferta, suma, considerabil mai mica fata de anul trecut (un sfert), va creste pretul finantarii. Ajutoarele de la buget sunt destinate, oricum, firmelor cu bani: daca nu poate sa finanteze cu 50%, o firma este automat exclusa. Spre comparatie, si finantarile Phare pentru IMM-uri impun o contributie de 40% din partea solicitantului, dar accepta ca o mare parte din aceasta sa fie exprimata si prin aport in natura, nu doar cash. Concursul de proiecte pentru dezvoltarea judetului Tulcea se incheie la 15 iunie a.c. Proiectele se vor depune pana la aceasta data la sediul ADR Sud-Est (Braila, Pta Independentei, nr.1, et. 5). Pentru formulare si detalii, consultati pe pagina web a ministerului, sectiunea „Programe de dezvoltare” (www.mdp.ro) sau contactati ADR Braila.

Un nou program de finantare include Romania
Comisia Europeana a aprobat un program de cooperare transnationala in Spatiul Sud-Est-European, Central-Adriatic si Dunarean. Acesta include tari UE si state candidate (printre care si Romania). Programul va fi finantat prin initiativa INTERREG III, care sprijina comunicarea si dezvoltarea comunitara si economica. Finantarea UE se ridica la aproximativ 128,7 milioane euro, dar vor fi atrase si alte fonduri, in total estimate la 237 milioane euro.

Curier finantari
Pentru toti cei care ne-au scris
solicitand detalii despre finantari apropiate, va prezentam agenda imediata a oportunitatilor de finantare oferite de Comisia Europeana in Romania.

· Jean Monet Project (educatie):
Solicitari de proiecte pentru anul
universitar 2002 – 2003;
termen-limita: 15 mai;
· Viitorul Europei (dezbatere europeana): Contributii financiare pentru initiative sau proiecte care dezvolta dimensiunea europeana a dezbaterii; termen limita: 15 mai 2002
• ACCESS (retele europene); termen limita: 16 mai;r
• PHARE ACE 98 – Actiuni pentru cooperare economica (cercetare economica); termen limita: 31 mair
• Coeziune Economica si Sociala – Componenta Resurse Umane (dezvoltare regionala); termen limita: 14 iunie 2002;r
• Actiunea de Cercetare pentru r
extindere (JRC); termen limita: r
28 iunie r
• Programul Cadru 5 (Cercetare si inovare); termen limita: 16 iulier
• Program pentru Potentialul r
Uman – Asociatiile Marie Curie; r
termen limita: 31 decembrie 2002.r
r
Nota: mare parte dintre aceste programe au fost prezentate in pagina nr. 19 (Finantari), in numerele anterioare Capital. Puteti consulta gratuit arhiva online www.capital.ro