Comisarii pentru protecţia consumatorilor au amendat societatea Miele Appliances cu 52.000 de lei şi au dispus oprirea temporară de la comercializarea unor produse cu abateri de etichetare, se arată într-un comunicat remis de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

O altă abatere de la legislaţia în vigoare era faptul că oferta de vânzare cu preţ redus

Conform precizărilor ANPC, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov a demarat o acţiune de control, în urma unei reclamaţii sesizate, care a prezentat mai multe nereguli la modul de comercializare al SC Miele Appliances SRL.

„Ca urmare a verificărilor, comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov au constatat că se confirmă aspectele menţionate în sesizare. Mai exact, informaţiile de utilizare ale electrocasnicelor comercializate nu erau traduse în limba română, pe etichetele de produs, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul accesoriilor pentru produse, a detergenţilor şi soluţiilor de curăţare a aparatelor. O altă abatere de la legislaţia în vigoare era faptul că oferta de vânzare cu preţ redus, din cadrul magazinelor, afişa o valoare a procentului de discount mai mare decât suma reprezentând preţul redus.”, a precizat  .

În consecință, comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov au aplicat următoarele sancţiuni: trei amenzi contravenţionale în valoare de 52.000 de lei, oprirea temporară de la comercializare a produselor cu abateri de etichetare, interzicerea punerii la dispoziţie a articolelor electrocasnice care înregistrau deficienţe de informare a consumatorilor şi propunerea emiterii deciziei de încetare a practicii incorecte.

Percheziți DNA la sediul ANPC

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, miercuri, 19 octombrie, percheziții la sediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Descinderile au loc în contextul unor suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Procurorii DNA efectuează percheziții în biroul unuia dintre adjuncții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Procurorii de la DNA, din cadrul Secției de combatere a corupției fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție. Potrivit DNA, infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2018 – 2022 și se referă la efectuarea unor controale la mai mulți agenți economici (producători, distribuitori și mari retaileri de produse alimentare și nealimentare).

„În cursul zilei de 19 octombrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții la o instituție publică situată în municipiul București”, relatat DNA. De asemenea, sursele oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba de percheziții la sediul ANPC.