‘Regândirea politicilor salariale prin diminuarea CAS şi CASS mai întâi într-un procent mic, cu anunţarea unui calendar multianual de scăderi ulterioare, pare a fi direcţia de stimulare benefică pentru economie’, se arată în document.

Potrivit acestuia, accelerarea absorbţiei fondurilor europene este în continuare o măsură urgentă.

‘Mai mult, aceasta (absorbţia fondurilor europene – n.r) trebuie însoţită de instrumente de responsabilizare a instituţiilor publice care au în derulare asemenea proiecte – prefecturi, consilii judeţene sau primării. Este nevoie de restructurarea drastică a sectorului public şi a companiilor de stat şi eliminarea stimulilor nepotriviţi, generatori de privilegii’, arată raportul.

Documentul citat subliniază că Guvernul actual nu trebuie să realizeze investiţii în exces şi nu trebuie să crească cheltuielile publice deoarece astfel de măsuri ar avea ca efect doar o redistribuţie a resurselor existente, în detrimentul sectorului privat, şi ar servi clientelismului politic.

‘O altă măsură nocivă care trebuie evitată este ieşirea din acordul cu FMI. Fondul Monetar şi condiţionalităţile impuse de acesta sunt văzute ca garanţii ale evitării derapajelor fiscale şi monetare din partea autorităţilor publice’, potrivit documentului SAR.

În prezent, pentru veniturile acordate angajaţilor, angajatorul plăteşte contribuţii de sănătate – 5,2%, contribuţie de şomaj – 0,5%, contribuţie de pensie – 20,8%, contribuţie la fondul de garantare a creanţelor salariale – 0,25%, contribuţia pentru asigurări de accidente de muncă şi boli profesionale – 0,15-0,85%, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii medicale – 0,85% şi reţine angajaţilor contribuţie de sănătate – 5,5%, contribuţie de şomaj – 0,5% şi contribuţie de pensie – 10,5%.