Studiul, numit "Corporaţiile plătitoare de taxe şi corporaţiile evazioniste, 2008-2010", analizează 280 de companii care fac parte din lista Fortune 500 cu cele mai mari companii din SUA. Toate cele 280 de corporaţii au avut profituri în fiecare din ultimii trei ani şi au furnizat, în rapoartele lor, suficiente informaţii privind profiturile înainte de impozitare în SUA şi impozitele federale.
Potrivit studiului, 78 dintre companiile analizate nu au plătit niciun impozit federal în cel puţin unul din ultimii trei ani. "Aceste 78 de corporaţii au primit, în total, subvenţii fiscale de aproximativ 223 miliarde de dolari", declară Robert McIntyre, director în cadrul organizaţiei Citizens for Tax Justice şi autorul raportului. "Aceşti bani risipiţi ar fi putut fi utilizaţi pentru sistemul de sănătate, crearea locurilor de muncă sau reducerea deficitului", a adăugat acesta.
Companiile fac lobby pentru reducerea impozitelor care li se aplică şi pentru scutirea de taxare pentru profiturile pe care le ascund în offshore-uri. Însă McIntyre spune că "studiul oferă dovada că prea multe corporaţii sunt deja răsfăţate de sistemul nostru fiscal".
Iată, pe scurt, cele mai importante concluzii ale studiului:

• Rata efectivă de taxare pentru toate cele 280 de companii cuprinse în studiu a fost, în medie pentru cei trei ani analizaţi, de 18,5%. Pentru perioada 2009-2010, această rată a fost de 17,3%, mai puţin de jumătate decât rata standard de 35%.

• 78 dintre companii au beneficiat de cel puţin un an în care impozitul federal pe venit a fost zero sau chiar mai mic.
• 30 de companii s-au bucurat de o rată de taxare negativă pe parcursul întregii perioade de trei ani pentru un profit cumulat de 160 miliarde de dolari.
• Subvenţiile fiscale totale de care au beneficiat cele 280 de companii profitabile s-au ridicat la 222,7 miliarde de dolari în perioada 2008-2010.
• Banca Wells Fargo se situează în fruntea listei celor 280 de companii profitabile din SUA care au primit cele mai mari subvenţii, beneficiind de facilităţi fiscale în valoare de aproape 18 miliarde de dolari din partea Trezoreriei SUA în ultimii trei ani.

• Pepco Holdings a înregistrat cea mai mică rată efectivă de taxare dintre toate companiile cuprinse în studiu: per total, o rată de taxare negativă, de minus 57,6% pe parcursul celor trei ani analizaţi.

• Unele companii din acelaşi sector de activitate au plătit impozite mai usturătoare decât altele. De exemplu, raportul dezvăluie că FedEx a plătit impozite de 0,9% în cei trei ani, în timp ce concurentul său, UPS, a fost impozitat cu o rată de 24,1%.

• În timp ce retailerilor şi vânzătorilor analizaţi în raport li se aplica o rată efectivă de taxare de aproximativ 30%, Amazon.com plătea impozite de numai 7,9% din profitul de 1,8 miliarde de dolari pe care l-a realizat în perioada 2008-2010.

• Serviciile financiare au primit cea mai mare parte din subvenţiile fiscale federale acordate în cei trei ani: 16,8% din total. Peste jumătate din scutirile fiscale pentru corporaţiile analizate au mers către industrii precum serviciile financiare, utilităţi, telecomunicaţii, petrol şi gaze.

• Pentru primele 10 companii din apărare, rata impozitării a scăzut de la 19,3% în 2008 până la doar 10,6% în 2010.

• Corporaţiile americane cu profituri semnificative realizate în străinătate au plătit impozite în alte ţări cu aproape o treime mai mari decât banii pe care i-au dat IRS, Fiscul american, din profiturile lor domestice.