Un sondaj recent realizat în Republica Moldova arată că peste 40% dintre moldoveni condamnă acțiunile Rusiei și invazia trupelor sale în Ucraina. Pe de altă parte, un procent surprinzător de 38% susține că autoritățile de la Moscova acționează drept apărători și eliberatori. Datele au fost prezentate într-un sondaj realizat de către compania CBS Research.

Părerea moldovenilor despre războiul din Ucraina

Fiind întrebați despre ce se întâmplă în Ucraina, 40,5% au declarat că este vorba de „o invazie nejustificată în care nimeni nu a provocat Rusia”. Alți 22,8% sunt de părere că Rusia „apără republicile populare din Donbas de atacurile Ucrainei”, iar 15,2% susțin că este vorba de „o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism”.

Pe de altă parte, sondajul mai arată că, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum privind Unirea Republicii Moldova cu România, 35,2% din moldoveni ar vota „pentru”. Totodată, 50,6% ar vota împotrivă, iar 3,8% au declarat că nu ar participa la vot.

La fel, respondenții au fost rugați să aleagă dintre Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică, condusă de Rusia. 55% din cetățeni au declarat că ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, în timp ce pentru aderarea la UEA pledează 22%.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 aprilie – 6 mai, pe un eșantion de 1.111 respondenți, marja de eroare fiind de +/-2,8%, conform deschide.md.

Parlamentul European a votat rezoluția privind acordarea statutului de ţară candidată la aderare

Amintim că, Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a votat săptămâna trecută o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Totodată, PE solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar şi ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.

În acelaşi timp, legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la Uniunea Europeană este un element esenţial al speranţei, care va menţine moralul populaţiei moldovene în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale.

În discursurile pe care le-au susţinut, eurodeputaţii şi-au exprimat solidaritatea faţă de autorităţile de la Chişinău şi faţă de cetăţenii moldoveni.

Iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul român Siegfried Mureşan, din grupul PPE, a declarat că este nevoie să li se ofere cetăţenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputaţii solicită integrarea Republicii Moldova în piaţa unică a UE.