Piloţii British Airways -BA au intrat la miezul nopţii într-o grevă de două zile din cauza unui conflict de muncă legat de salarizare şi condiţiile de lucru, transmite presa britanică.

Potrivit Balpa, sindicatul piloților, ei au primit majorări mai mici de salarii şi au făcut sacrificii în ultimii ani, într-o perioadă mai dificilă pentru companie. Sindicatele insistă însă că performanţele financiare ale BA s-au îmbunătăţit.

Astfel, compania mamă, IAG, a raportat o creştere de 9% a profitului în 2018 şi ar trebui să împartă o parte mai mare din acest profit, arată reprezentanții sindicali. Piloţii au respins anterior majorarea salariilor cu 11,5% pe parcursul a trei ani, propunere făcută de companie în iulie.

BA şi sindicatul piloților au indicat să sunt dispuşi să înceapă noi discuţii, dar majoritatea zborurilor operate de companie, care ar fi trebuit să decoleze luni şi marţi din Marea Britanie, au fost anulate.

Pasagerii au fost avertizaţi să nu meargă la aeroporturi, iar compania a anunţat că majoritatea acestora au făcut aranjamente alternative de călătorie.

Balpa a indicat însă că piloţii BA ar putea să îşi anuleze protestul dacă operatorul aerian va fi de acord să negocieze o propunere nouă. Sindicatul a arătat că greva este ”o ultimă soluţie” rezultată din ”frustrarea enormă” faţă de conducerea companiei.

De cealaltă parte, BA susţine la rândul său că piloii primesc deja salarii ”de clasă mondială”, iar oferta salarială este ”corectă şi generoasă”. Totuși, reprezentanții companiei au arătat că ”Suntem pregătiţi şi dispuşi să reluăm discuţiile cu Balpa”.

Potrivit companiei, după încasarea în termen de trei ani, a majorării de 11,5% a salariilor, unii căpitani ai BA ar putea duce acasă peste 200.000 de lire sterline pe an, incluzând şi indemnizaţiile.