Grecia izgonită din zona euro? Varianta care a înspăimântat pieţele financiare în ultimii şase ani a fost avansată surprinzător astăzi de ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble la întâlnirea cu omologii săi din zona euro, scrie The Telegraph. Potrivit publicaţiei britanice care citează Frankfurter Allgemeine Finanzen, Germania a solicitat ieşirea "temporară" pentru o perioadă de cinci ani, răstimp în care Europa ar urma să dea ajutoare umanitare ţării. Informaţia "este complet negată", contrazice însă tot într-un mesaj pe Twitter premierul elen Alexis Tsipras despre articolul apărut în publicaţia germană şi care este preluat de Reuters ce scrie că guvernul de la Berlin ar fi cerut crearea unui fond în care Grecia să pună  să vândă bunuri – nespecificate – în valoare de aproximativ 50 de miliarde euro.

"Nu suntem gata să acceptăm calcule care nu sunt credibile", ar fi spus Schaeble potrivit jurnalistul elveţian Mathieu Rohr de la Der Spiegel pe contul său de Twitter, raportând şi o ruptură franco-germană în ceea ce priveşte criza elenă. De partea ei, Germania a avut Olanda, Finlanda, Estonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia, conform presei finlandeze.

Ştirile par a confirma afirmaţia de dimineaţa a fostului ministru elen al finanţelor Yanis Varoufakis care spunea că Germania forţează o ieşire a Greciei din zona euro tocmai pentru a impune Franţei modelul său de disciplină fiscală. "Vor să bage o frică dumnezeiască în francezi", scrisese acesta într-un material publicat în ziarul britanic The Guardian.

"Uniunea Europeană este paralizată"

Delegaţia Greciei a rămas inflexibilă în ceea ce priveşte tăierea datoriei, în timp ce poziţia Berlinului este clară: "O iertare a datoriilor este ilegală conform tratatelor." Ministrul de finanţe elen Euclid Tsakalotos a pus în faţă un plan în care ţara acceptă măsuri de austeritate, dar că fără o reducere a datoriei nu poate fi vorba că va semna ceva.

Planul avansat de Guvernul de la Atena nu prevedea amputări de posturi în aparatul bugetar ceea ce a mărit şi mai tare discrepanţele dintre Germania şi Grecia. Jurnalistul Paul Mason de la Channel 4 spune că un acord pare din ce în ce mai departe. "Cu alte cuvinte, suntem în aceeaşi situaţie ca în urmă cu şase luni, doar că germanii presează deschis pentru Grexit, iar FMI pentru uşurarea datoriei; UE este paralizată", scrie acesta pe Twitter.

"Poate cineva să-mi dea sarea?…"

Grecia nu este totuşi singură. Pierre Gramegna, ministrul de finanţe al Luxemburgului, ţară care va prelua preşedinţia Uniunii Europene, a declarat potrivit Reuters că este gata să discute o restructurare a datoriilor. Totuşi, discuţia este ceva, iar finalizarea cu totul altă chestiune, a nuanţat el. Franţa pare însă a juca deschis în favoarea Greciei, iar premierul francez Manuel Valls chiar a postat pe Twitter un mesaj în limba greacă. Delegaţia italiană a avut şi ea o reacţie dură: "Umilinţa Greciei trebuie să ia sfârşit", ar fi spus reprezentanţii acesteia în cadrul discuţiilor.

Pentru a elimina blocajul, Eurogrupul lucrează la un set de măsuri suplimentare pe care să le propună grecilor spre a le include în noul program, conform reprezentanţilor presei spaniole trimişi la eveniment. Discuţiile s-au încheiat la Bruxelles, de unde corespondentul Sunday Times scrie că ar fi programate încă două întâlniri pentru săptămâna viitoare. Miniştrii de finanţe s-au îndreptat către cină unde tensiunea de la dezbateri încă se menţine printr-o tăcere relatată de Giovanna Pancheri, jurnalist Sky Tg24. Oficialii se feresc să mai deschidă subiectul pentru care s-au întâlnit. "Poate cineva să-mi dea sarea?…" Este tot ce mai putea zice Euclid Tsakalotos, scrie The Telegraph.

Euro, o monedă mai tare fără Grecia

Ce implicaţii ar fi dacă Germania va avea câştig de cauză şi va izbuti să izgonească Grecia din zona euro. Grupul de analiză geopolitică şi financiară Gefira, citat de Zero Hedge încearcă să schiţeze câteva înţelesuri dintr-un astfel de deznodământ.

Paradoxal, moneda europeană ar putea deveni mai puternică. Dacă autorităţile europene de politică monetară vor reuşi să administreze în primă fază un şoc pe deplin comparabil cu cel al căderii băncii Lehman Brothers în anul 2008, atunci euro s-ar putea întări considerabil în lunile următoare. Fără Grecia, blocul monetar va deveni mult mai compact şi va putea urma o politică economică şi fiscală mult mai strânsă. Germania va împinge zona euro încă şi mai mult pe surplus în raport cu SUA, ceea ce va crea pe termen lung o presiune mai mare pentru cererea de euro, erodând astfel dominaţia dolarului.

Germania trimite SUA la plimbare, iar FMI devine nerelevant

Dacă Berlinul îşi va impune punctul de vedere, Germania îşi va consacra dominaţia în Uniunea Europeană şi se va afirma ca un jucător geopolitic de anvergură. Aceasta va arăta că influenţa SUA asupra primei puteri continentale europene începe să pălească, la fel ca şi cea a FMI. În mod particular Fondul va ieşi foarte şifonat, un fel de instituţie nerelevantă, incapabilă să rezolve problemele financiare ale unor ţări cu problemele celor din Grecia şi Ucraina.