Cutremur financiar în România! Veste cruntă pentru milioane de români

Banca Națională a României (BNR) anunță că indicele ROBOR la trei luni a crescut la 6,99% pe an, de la 6,93% pe an cât înregistrase marți, 12 iulie. Amintim că în funcție de acest indice se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

Indicele ROBOR la trei luni se apropie încet-încet de cel mai mare nivel pe care l-a înregistrat vreodată, acesta fiind de 7,07% la finalul lunii iulie 2010, asta în timp ce, la începutul anului, indicele era de 3,02% pe an.

În acest timp, indicele ROBOR la șase luni a crescut la 7,18%, de la 7,12% cât a înregistrat în cursul zilei de marți. Acest indice este folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

De asemenea, indicele ROBOR la 12 luni a crescut și el, ajungând miercuri la 7,33%, de la 7,28%, marţi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

BNR: Nu vedem la acest nivel ca riscurile să se diminueze

Dan Suciu, purtătorul de cuvând al Băncii Naţionale, a vorbit despre creşterile de preţuri şi despre efectele în lanţ provocate de războiul din Ucraina, cu impact direct asupra inflaţiei.

„Din păcate, surse foarte mari de incertitudine şi, implicit, de riscuri. Am menționat acest lucru şi în trimestrul trecut şi, din păcate, tot ce menţionăm ca riscuri în parte sau tot ce menționam ca riscuri s-a și împlinit.

Am avut în continuare creșteri la prețurile la energie și la combustibili, care s-au răsfrânt la rândul lor asupra alimentelor procesate și, în consecință, prognoza noastră, care vedea un vârf al inflației în aceste luni, se mai împinge cu încă un trimestru cel puțin.

Riscurile rămân, din păcate, aceleaşi. Sunt legate de prețurile la energie și de efectele în lanț pe care le determină conflictul din Ucraina, cu toate consecinţele de rigoare în plan economic. Nu vedem la acest nivel ca riscurile să se diminueze.

Sperăm să nu se mai întâlnească la nivelul maximal, așa cum s-au întâlnit în lunile trecute. Și speranța e legată de faptul că măcar am avut o diminuare a creșterii inflației, a ritmului de creștere a inflației în această perioadă. Dar direcția, din păcate, e aceeași”, a indicat reprezentantul BNR, invitat la Radio România Actualităţi.