‘Conducerea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit se va afla mâine (joi n.r.) la Bruxelles pentru a prezenta planul de eficientizare a acestui program în vederea reluării plăţilor către beneficiari. De asemenea, la sfârşitul lunii martie comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit (Maria Damanaki n.r.) se va afla în România şi vom discuta această problemă’, a precizat Stelian Fuia.

În privinţa reluării plăţilor pe POP, şeful MADR a subliniat că decizia se va lua numai după întâlnirea programată cu comisarul pe pescuit.

În data de 22 februarie, ministrul Agriculturii a decis să înlocuiască conducerea AM-POP din cauza suspendării plăţilor către beneficiari. Astfel, directorul general al AM-POP, Gheorghe Văcaru, a fost înlocuit cu directorul general adjunct, Marisanda Pîrîianu, care a preluat prin delegaţie conducerea AM-POP, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului.

‘În urma evaluării de săptămâna trecută am luat decizia să înlocuim conducerea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AM-POP) din Ministerul Agriculturii întrucât plăţile pe acest program au fost suspendate temporar de Comisia Europeană (…). Noua conducere va trebui să prezinte la Bruxelles, până în 15 martie 2012, planul de eficientizare a direcţiei şi deblocarea plăţilor pentru pescuit’, a spus Stelian Fuia, la data menţionată.

România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin FEP, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

Axa 1 destinată adaptării flotei de pescuit are alocată o sumă 13 milioane de euro, axa 2 pentru acvacultură – 140 de milioane de euro, axa 3 pentru măsuri de interes comun – 40 de milioane de euro, axa 4 – dezvoltarea zonelor pescăreşti – 100 de milioane euro, iar asistenţă tehnică – 14,3 milioane euro.

În viitoarea politică europeană din domeniul pescuitului, acvacultura va fi unul dintre pilonii principali, România urmând să beneficieze cel puţin de o sumă similară cu cea prevăzută prin POP 2007-2013 pentru acvacultură, respectiv 140 de milioane de euro.