Ordos este "sediul" unei șesimi din totalul rezervelor totale de cărbune a Chinei, iar liderii de la Beijing încearcă de ani de zile să formeze aici o comunitate într-un oraș fantomă care are deja tradiție în acest status, scrie publicația chineză de limbă engleză Caixin.

În 2003, guvernul chiar a început să acorde licențe de exploatare companiilor care se angajau să contruiască locuințe, în speranța că se va crea o comunitate de oameni.

Dar companiile, scrie Caixin, nu au venit la Ordos, așa cum nu au venit nici joburile și nici oamenii care să umple parcurile industriale sau complexele de apartamente.

Astăzi, economia locală din Ordos suferă cumplit, iar autoritățile locale nu reușesc să convingă băncile să mai dea bani cu împrumut pentru dezvoltare și pentru atragerea eventualilor investitori.

Acum, în Ordos sunt 600.000 de locuitori, în condițiile în care orașul are o capacitate de milioane de oameni.

Deși autoritățile spun că încă mai au speranțe, dezvoltatorii din zonă spun că 70% din proiectele de construcții au fost abandonate.

Probabil că este greu de crezut pentru o țară care are un excedent bugetar fantastic de mare, dar problema de la Ordos este rezumată în cuvinte foarte puține: "Nu mai sunt bani!"

Cei care mai construiesc ceva la Ordos sunt companii de stat sau companii foarte mari de energie.

O altă cifră care vine să completeze dezastrul de la cel mai cunoscut oraș fantomă din China și probabil din lume: vânzările, și așa mici din 2011, s-au prăbușit cu 93% în primul trimestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut. Practic, s-au vândut doar câteva zeci de apartamente de dimensiune medie.

Băncile nu mai vor să dea bani. Filiala din Ordos a Băncii Chineze pentru Concstrucții a încetat să mai acorde credite pentru dezvoltatori. Asta pentru că deja s-au dat foarte mulți bani pentru nimic. Cele mai mari 4 bănci de stat au dat deja mai mult de 10 miliarde de yuani pentru împrumuturi locale acordare industriei cărbunelui și companiilor din energie.

Și veștile proaste nu se opresc aici. Prețul cărbunelui a înregistrat scăderi succesive începând din luna aprilie a acestui an, ceea ce a afectat o mulțime de companii din această ramură industrială. Multe dintre ele trebuie să facă reduceri ale producției, iar altele chiar aleg să închidă și să plece lăsând în urma lor mari spații goale în Ordos.

Autorităţile locale chineze, datorii de 1,6 trilioane de dolari

Autorităţile locale chineze au adunat datorii de 1.600 de miliarde de dolari, arătau datele Agenţiei naţionale de audit chinete, publicate în urmă cu un an, o sumă care ar putea pune în pericol băncile locale în caz că debitorii nu-şi vor putea plăti datoriile.

Conform calculelor LA Times, sunt cel puțin 1.700 de miliarde de dolari din bugetul guvernului chinez înghițiți de proiecte genul orașelor fantomă.
REUTERS: Galerie FOTO cu mega parcul de distracții abandonat

Creștere economică bazată pe împruimut și credite neperformante

Economistul american Nouriel Roubini a spus la un moment dat că estimează că 30% din creditele băncilor chineze vor deveni neperformante, ceea ce va cutremura din temelii sistemul bancar chinez.

Această opinie a fost împărtăşită de către agenţia de rating financiar Fitch, care a ameninţat că ar putea retrograda ratingul Chinei din cauza creditelor care s-ar putea dovedi falimentare.

Afirmațiile nu par să fie lipsite de temei, dat fiind faptul că băncile nu mai vor sau nu mai pot să acorde împrumuturi pentru proiecte de construcții care se dovedesc mai apoi falimentare. Un exemplu în acest sens este dat de o comparație interesantă: De patru ani, China a construit aproximativ un miliard de metri pătrați de locuințe pe an.Suprafața necesară pentru proprietari reali – oameni care se mută de la sate la oraș, de exemplu – este de 700 de milioane de metri pătrați.

Presupunând că cererea revine la nivelul său real, China rămâne cu 7-8 milioane de apartamente goale. Dacă aproximativ 2 milioane dintre acestea sunt vândute anual, China va avea nevoie să construiască doar 500 de milioane de metri pătrați de locuințe – jumătate din totalul construit în ultimii ani. Acest declin nu va afecta doar dezvoltatorii imobiliare, dar și producția de oțel, cupru și utilaje.

Declinul imobiliar poate încetini rata de creștere a Chinei cu 5 puncte procentuale. În această viziune, notează Fortune, 3 puncte din cele 9,2% rată de creștere în 2011 au venit din buble-ul imobiliar. Dacă se scad alte 2 puncte din faptul că acele apartamente goale trebuie vândute, creșterea viitoare pare mai puțin sigură decât estimările oficiale.   Orașul fantomă în care prețul caselor a scăzut cu 70% în câteva luni Se apropie: China începe să se prăbușească Cel mai cutremurător film despre China: VEZI de ce se apropie de prăbușire economică Bubble-ul imobiliar din China se pregătește să explodeze