Decizie drastică pregătită de Rusia. Potrivit ultimelor informații, Moscova își dorește un dialog cu companiile IT străine asupra unor posibile interdicţii pentru cele care nu au reprezentanţă oficială în Rusia până la sfârşitul anului, așa cum prevede legea.

De menționat este faptul că până în momentul de față giganții IT din Occident erau amenințați cu închiderea. Astfel, acum, Moscova are în plan ca toate companiile să fi blocate doar ca ultimă soluţie, a relatat luni agenția Interfax, citând autoritatea de reglementare de stat a comunicaţiilor.

Mai exact, există o mică diferenţă faţă de cererile făcute luna trecută de autoritatea de reglementare Roskomnadzor ca 13 companii străine de tehnologie şi în mare parte firme americane să fie înfiinţate în Rusia până la 1 ianuarie, în caz contrar se vor confrunta cu posibile restricţii sau interdicţii absolute, arată Reuters.

Amintim faptul că planul Rusiei a început încă din primăvară. Astfel, în luna martie Rusia a încetinit viteza Twitter, ca acţiune punitivă pentru că această reţea de socializare nu a şters conţinut pe care Moscova îl consideră ilegal. Twitter neagă că permite utilizarea platformei sale pentru a promova un comportament ilegal.

În ceea ce privește situația Google cu compania-mamă Alphabet şi Facebook, acestea au început să se confrunte în luna decembrie cu procese în instanţa rusă pentru încălcări repetate ale aceleiaşi legislaţii. De menționat este faptul că până în momentu de față miciuna dintre aceste companii nu a răspuns solicitărilor pentru a comenta despre anunţul datelor de judecată.

Ce se întâmplă cu giganții IT din Rusia

Referitor la legea privind înfiinţarea birourilor de reprezentanţă în Rusia, aceasta a intrat în vigoare la 1 iulie şi vizează giganţii străini social media, precum şi companiile de tehnologie cu peste 500.000 de utilizatori zilnic.

Șeful adjunct al Roskomnadzor, Vadim Subbotin declara că încetinierea traficulu dar și blocarea nu se doresc neapărat.

„Încetinirea (traficului – n.r.) şi blocarea nu sunt ceva pe care vrem să le aplicăm în principiu”, a declarat şeful adjunct al Roskomnadzor, Vadim Subbotin, pentru Interfax. „Este o ultimă soluţie atunci când alte argumente nu mai funcţionează”, a precizat el.

Totodată, acesta mai explica că în cazul în care companiile nu își vor deschide reprezentanțe în Rusia până la termenlul limită, acest lucru nu înseamnă instituirea de măsuri împotriva lor.

„Dacă companiile nu reuşesc să deschidă reprezentanţe în ţara noastră până la termenul limită, nu înseamnă că vom începe imediat să luăm măsuri împotriva lor. Înseamnă că de la 1 ianuarie vom începe să ne gândim la asta”, a mai spus el.

Subbotin a mai menționat că Roskomnadzor este pregătit să se angajeze în dialog cu companiile ce arată că lucrează pentru a se conforma legislaţiei. Referitor la cererea Roskomnadzor de luna trecută, aceasta  a oferit doar câteva detalii despre exact ceea ce companiile sunt obligate să facă şi a vizat unele care au deja birouri în Rusia.

Pe de altă parte, analiştii afirmă că legislaţia este lipsită de claritate, în timp ce Subbotin a declarat luni că textul legii descrie toate cerinţele suficient de detaliat şi că firmelor li s-a acordat suficient timp, mai spun aceștia.