Situație critică în Cluj-Napoca. 20.000 de studenți merg la cursuri fără vaccinare sau testare

Potrivit celor spuse de purtătorul de cuvânt al UTCN, Mirela Boțan, Universitatea nu condiționează cazarea în cămin și participarea la cursuri de vaccinare, dar o recomandă.

„Există o hotărâre a Consiliului de Administrație, prin care s-a decis că Universitatea nu condiționează cazarea în cămin și participarea la cursuri de vaccinare, dar o recomandă, sau de testare.

Punctual, despre cazarea în cămin, pot să vă spun că se va realiza cu distanțare și purtare de mască. Dacă nu au mască, li se pune la dispoziție o mască. Vor trebuie să respecte distanțarea și am încercat să facem un algoritm de cazare, care să respecte repartizarea studenților în cămin, în funcție de facultate și anul de studiu, pentru a-i monitoriza mai bine”, a declarat Mirela Boțan pentru stiridecluj.ro

Planul a fost realizat de conducerea UTCN, alături de organizațiile studențești

Trebuie menționat că planul respectiv a fost realizat de conducerea UTCN, alături de organizațiile studențești, și cu parafa DSP Cluj.

„Cazarea se va face la capacitate maximă. Cursurile vor începe față în față și am vrut să venim în sprijinul studenților pentru ca ei să aibă locuri de cazare, fără a fi condiționați de vaccinare și testare. Organizațiile studențești și-au exprimat decizia de a fi cazați în comun, cu respectarea normelor și monitorizarea cazurilor. Studenții nu se amestecă între anii de studiu.

Mai este un aspect important. Toate camerele au baie proprie, adică riscurile sunt mai mici. Este o măsură de protecție în plus”, a completat Boțan.

De asemenea, UTCN are și o prevedere care permite ca „în funcție de evoluția epidemiologică” să se revină și să se sisteze cursurile față în față.

„Universitatea se va alinia la ceea ce se întâmplă în context local, dacă situația epidemiologică va cere acest lucru”, a explicat purtătorul de cuvânt al UTCN.

Ce spun studenții?

„Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cheamă toți studenții joia aceasta la cazări în cămine cu capacitate maximă și fără vaccin sau test COVID. De săptămâna următoare se așteaptă prezentarea la capacitate maximă la facultate, în format fizic, din nou fără un plan conform cu situația pandemica.

În cel mai real mod, este foarte probabil că unitățile să fie închise după nici o săptămână de la venirea studenților, evident după ce aceștia își plăteasc căminele, respectiv chiriile inutile pentru că facultatea nu dorește să ia în calcul scenariul online, sau să permită din start posibilitatea efectuării orelor online”, a spus un student pentru sursa menționată.

Sursă foto: Dreamstime