Grecia a pierdut mulţi investitori în ultimul timp din cauza retrogradării ratingului de ţară şi a situaţiei incerte a finanţelor publice, iar emisiunea de obligaţiuni de stat pregătită pentru începutul lunii martie ar putea costa guvernul elen un randament de circa 7%, transmite Bloomberg.

Petros Christodoulou, noul şef al Agenţiei elene de administrare a datoriei guvernamentale, are un început de mandat foarte dificil, urmând să conducă, probabil încă din această săptămână, vânzarea de titluri de stat decirca 5 miliarde euro, cu maturitatea la 10 ani, anunţate în ianuarie de autorităţi pentru începutul lunii martie.

Grecia are nevoie de 53 de miliarde de euro

Succesul operaţiunii este de importanţă capitală pentru Grecia, care are nevoie de împrumuturi de 53 miliarde euro în acest an.

Totodată, grupul Kokusai Asset Management Co., cel mai mare fond de obligaţiuni din Asia, a renunţat la deţinerile şi investiţiile în titluri de stat emise de Grecia după retrogradarea ratingului suveran elen până la un nivel care contravine regulamentelor interne ale companiei.

Administratorii de fonduri care ar putea participa la emisiunea de obligaţiuni pregătită de Grecia pentru începutul lunii martie consideră că guvernul de la Atena ar trebui să fie pregătit să ofere cel mai mare randament din ultimii 12 ani, printr-un cupon de circa 7%.

În acest context, oficialii din zona euro elaborează un program prin care Grecia ar putea obţine ajutoare externe de circa 25 de miliarde de euro dacă va fi necesar, probabil prin utilizarea unor bănci de stat, precum grupul german KfW, pentru achiziţia de active de credit emise de Atena.

Achiziţiile, susţinute şi prin garanţii de stat oferite de Germania, ar fi folosite doar în cazuri de urgenţă, pentru a nu risca încurajarea investitorilor la speculă pe alte pieţe din zona euro, au declarat surse parlamentare germane, citate de Bloomberg.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că va încerca să calmeze turbulenţele generate în pieţe de situaţia finanţelor publice din Grecia şi s-a arătat îngrijorată că „emoţiile” legate de problemele statului elen ar putea să fi ieşit de sub control. Merkel se va întâlni vineri cu premierul elen, George Papandreou.

SURSA: Mediafax