Sistemul Garanție-Returnare. Nu toate ambalajele pot fi reciclate

Sistemul Garanție-Returnare. Potrivit declarațiilor ministrului Mediului, Mircea Fechet, românii trebuie, în primul rând, să știe că nu toate ambalajele vor putea fi reciclate prin acest program. În plus, din cauza lui, băuturile vor suferi o creștere a prețurilor.

După o amplă promovare a Sistemului de Garanție-Returnare, mulți români au devenit convinși că doar returnarea sticlelor de plastic adunate acasă este suficientă pentru a primi o compensație financiară. Cu toate acestea, realitatea este alta.

Diverse terminale implementate în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) sunt deja operaționale. În orașul Cluj-Napoca, de exemplu, cetățenii pot obține un tichet de garanție pentru PET-uri sau sticle.

Ambalajele care califică pentru garanție în cadrul SGR sunt cele cu o capacitate între 0,1 și 3 litri, realizate din plastic, sticlă sau metal. În plus, ele trebuie să poarte un logo și un cod de bare special.

Este important de menționat că nu toate ambalajele sunt acceptate. Aparatele vor accepta doar ambalajele realizate din plastic, sticlă sau metal. În plus, ele trebuie să aibă eticheta și codul de bare corespunzătoare. De asemenea, ambalajele trebuie să fie în stare bună, fără deteriorări.

De obicei, ambalajele care vor fi acceptate sunt cele folosite pentru îmbutelierea băuturilor alcoolice și non alcoolice, apei și sucurilor.

mircea fechet
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ministrul Mediului explică cum se pot recupera banii din garanție

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a oferit mai multe informații despre cum funcționează SGR. În plus, el a explicat și ce trebuie să facă românii pentru a-și recupera banii asociați garanției.

„Românii trebuie să știe că Sistemul Garanție-Returnare va gestiona cele 7 miliarde de ambalaje pe care le vom pune pe piață începând cu 30 noiembrie, adică peste doar două zile. Aceste ambalaje vor avea un cod de bare distinct și un logo specific, pentru a putea fi mai ușor identificate pe raft.

Ele vor fi, totodată, purtătoare de garanție. Cu alte cuvinte, atunci când vom cumpăra o sticlă cu vin, cu apă sau cu bere, un PET cu băuturi răcoritoare, vom ști că va trebui să achităm o garanție de 0,50 lei pentru acel recipient, garanție pe care o recuperăm imediat ce înapoiem ambalajul la același magazin, sau la orice alt magazin din România care vinde astfel de băuturi în astfel de ambalaje”, a precizat Fechet.

Ministrul Mediului a oferit informații care îi vizează pe comercianți și producători.

Producătorii au la dispoziție șapte luni de zile, adică până la 30 iunie 2024 să epuizeze toate stocurile (în ambalaje non-SGR), fie că vorbim despre stocurile magazinelor, fie că vorbim de stocurile distribuitorilor sau chiar stocuri ale producătorilor.

Acele produse cu un termen de valabilitate mai redus, cum ar fi fresh-urile din fructe, vor apărea imediat pe rafturile magazinelor, pentru că producătorii vor produce acele băuturi în ambalaj SGR.

Ne așteptăm să vedem destul de puține produse în ambalaj SGR în luna decembrie 2023 pe rafturile magazinelor, dar anticipăm ca, din ianuarie, acest volum să crească treptat până în luna iunie, când, teoretic, 100% vom vedea pe raft doar ambalaj SGR”, a spus ministrul Mircea Fechet, pentru Antena 3 CNN.