Așadar, Mircea Fechet a spus la finalul ședinței de joi a Executivului că Guvernul a aprobat completarea cadrului legal pentru a putea începe Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) în ziua de de 30 noiembrie.

Sistemul Garanţie-Returnare va începe la 30 noiembrie

Potrivit ministrului, românii vor putea „să contribuie la viitoarea ţară a reciclării pe care vrem să o clădim”. Totodată, îşi vor putea duce ambalajele goale la orice magazin din România pentru a putea recupera garanţia acestora.

„Primul act normativ se referă la finalizarea în totalitate a cadrului legal pentru a putea începe cu adevărat Sistemul Garanţie-Returnare la 30 noiembrie. Cu alte cuvinte, toţi românii vor putea să contribuie la viitoarea ţară a reciclării pe care vrem să o clădim. Aceştia îşi vor putea duce ambalajele goale la orice market, la orice magazin din România pentru a putea recupera garanţia acestora.

Vom putea spune că vom trece la mimarea reciclării din ultimii ani la o reciclare reală, la o ţară care face cu adevărat acest lucru şi va fi un sistem simplu, un sistem care ne implică pe toţi şi un sistem care va schimba la faţă, cred eu, România. Astăzi în multe locuri avem o faţă murdară a ţării noastre, fie că discutăm despre albiile cursurilor de apă, despre păduri, despre parcuri, găsim pet-uri aproape peste tot. După intrarea în vigoare a sistemului garanţie-returnare îndrăznesc să cred că aceasta va dispărea”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului spune că a avut, aproape zilnic, întâlniri cu producătorii şi retailerii pentru a putea fi definitivat acest cadru legislativ.

Astfel, mai sunt 28 de zile până când SGR va intra în funcţiune, iar autoritățile sunt 100% pregătite, potrivit ministrului.

„Atunci când, pe 14 septembrie, de la acest pupitru am anunţat că nu vom amâna din nou sistemul de garanţie-returnare, am promis că mă voi întâlni, ori de câte ori este nevoie cu toţi actorii impactaţi de acest sistem, de atunci am avut întâlniri aproape zilnice cu producătorii, cu retailerii, cu producătorii de echipamente, de servicii publice. Ne-am aşezat la masă şi am definitivat cadrul legislativ pe care astăzi l-am adoptat în şedinţă de Guvern. Putem spune că mai avem 28 de zile până când SGR va intra în funcţiune şi suntem 100% pregătiţi”, a mai spus Fechet.

Au fost impuse penalităţi pentru compania ReturRo

Mircea Fechet subliniază că au fost impuse penalităţi pentru compania ReturRo. Acest lucru este un aspect important, potrivit ministrului. Astfel, compania va fi sancţionată ca orice altă primărie sau salubrist, dacă nu îndeplineşte ţintele menţionate în legislaţie.

„Aş mai adăuga faptul că am clarificat anumite aspecte care ţin de nişte detalii mai minore, cum ar fi modalitatea în care la raft este evidenţiat costul garanţiei, faptul că ambalajele se returnează oriunde în ţară. Un alt lucru important pe care l-am menţiona este că am impus penalităţi pentru compania RetuRO, în situaţia în care nu îşi îndeplineşte ţintele foarte ambiţioase pe care le-am menţionat în legislaţie. Aceasta va fi penalizată ca orice altă primărie, ca orice alt salubrist, pentru că aşa este şi firesc să se întâmple”, a completat ministrul Mediului.

Ce este ReturRo?

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul companiei, RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român.

Compania a fost formată ca o societate administrată în sistem dualist. Are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.