Apa, o prioritate pentru ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a dat asigurări că, la ministerul pe care îl conduce, apa este o prioritate. El a vrut să se asigure că accesul la apă nu mai este un lucru pe care îl au doar unii oameni, ci un drept pentru toți românii, indiferent dacă locuiesc în zone cu probleme, ca Botoșani sau Dolj, sau în Delta Dunării.
Oficialul român a avertizat că, din cauza schimbărilor climatice, apa trebuie folosită cu grijă și cu ajutorul tehnologiilor moderne, care ajută inclusiv la reducerea pierderilor din rețelele de apă. Deși în ultimii ani s-au făcut progrese în gestionarea apei, mai este mult de lucru pentru ca toți românii să simtă beneficiile, a recunoscut el.
„Am făcut paşi mari în domeniul gestionării apei, în ultimii ani, dar mai avem încă foarte mult de recuperat la acest capitol, pentru ca toţi românii să simtă că rezultatele obţinute sunt indispensabile, iar mediul de afaceri autohton să beneficieze de oportunităţile pe care le deschid investiţiile în managementul apei.
Am făcut din APĂ o prioritate la Ministerul Mediului pentru că am vrut să ne asigurăm că accesul la apă nu mai este un privilegiu, ci un drept garantat pentru fiecare român, fie că locuieşte în zonele cele mai problematice din ţară, cum sunt judeţele Botoşani sau Dolj, fie în Delta Dunării”, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la un eveniment dedicat gestionării apei şi apelor uzate, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Investițiile în gestionarea apei, prioritare pentru România
Potrivit spuselor sale, este foarte important să se continue investițiile pentru o mai bună gestionare a apei, folosind bani din PNRR. Conform lui, aceste investiții în rețelele de apă și canalizare trebuie să se vadă în fiecare localitate, fie ea oraș sau sat. Din acest motiv, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor continuă cu un ritm susținut aceste proiecte.
Acesta și-ar dori ca mai multe firme românești, dar și străine, să se implice mai mult în acest domeniu, în special în gestionarea apei și a apelor uzate.
„Investiţiile realizate în infrastructura de apă şi canalizare să fie resimţite în fiecare comunitate, urbană sau rurală, iar din acest motiv continuăm în ritm susţinut investiţiile într-un management mai bun al apei, cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cel mai recent proiect fiind demarat în teren chiar zilele trecute, la Oituz, judeţul Bacău.
Schimbările climatice ne învaţă deja că trebuie să fim mult mai prudenţi în legătură cu folosirea apei şi să ne concentrăm pe tehnologii moderne, care garantează inclusiv reducerea pierderilor din reţele.
Mi-aş dori să văd aici o prezenţă mai consistentă a companiilor româneşti şi nu numai, care să preia iniţiativa în sectorul gestionării apei şi apelor uzate”, a precizat oficialul român.
România poate deveni o țară mai curată
În acest moment, Mircea Fechet este sigur că România poate deveni o țară mai curată și cu o economie mai stabilă și sănătoasă. De exemplu, numai la un an și jumătate de la lansarea Sistemului de Garanție Returnare (SGR), s-au adunat câteva miliarde de ambalaje, iar de opt luni la rând, rata de returnare a trecut de 80%.
El consideră că acest proiect arată că și în România se pot obține rezultate bune. Conform lui, SGR implică milioane de oameni, atrage investiții, creează locuri de muncă și deschide noi afaceri, contribuind astfel la o Românie mai verde și mai curată.
„Sistemul din România a avut drept principală sursă de inspiraţie modelul german, cel care avea şi are o performanţă extraordinară în ceea ce priveşte rata de returnare a ambalajelor, şi tinde să egaleze aceste rezultate.
La un an şi jumătate de la momentul lansării, după ce am colectat câteva miliarde de ambalaje şi după a opta lună consecutivă cu un procent de returnare de peste 80%, putem să spunem că da, se poate şi în România!
Avem un proiect care mobilizează milioane de români, creează foarte multe investiţii şi locuri de muncă, generează noi şi noi planuri de afaceri şi transformă România într-o ţară mai curată şi mai verde”, a conchis ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.