Marius Budăi: Interzicerea cumului pensie cu salariul la stat este un subiect extrem de sensibil

Miercuri, 12 aprilie 2023, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a explicat că interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat este un subiect extrem de sensibil, motiv pentru care oficialii români discută adesea cu constituţionaliştii întrucât interzicerea dreptului la muncă este neconstituţională.

„Interzicerea cumului pensie cu salariul la stat este un subiect extrem de sensibil care trebuie discutat cu atenţie pentru că vorbim de mai multe categorii. Nu acel cumul de salarii pentru cei care au trecut de 65 de ani şi care o viaţă au contribuit într-un sistem şi Constituţia le garantează dreptul şi la muncă şi la pensie, nefăcând deosebirea între sistemele private sau de stat.

Discutăm foarte mult şi cu constituţionaliştii pentru că interzicerea dreptului la muncă este neconstituţională. Atunci când vom avea o variantă finală o voi comunica public”, a declarat, miercuri, Marius Budăi în cadrul emisiunii „Proiect de Țară”.

Cumulul pensiei cu salariul ar putea fi interzis

Declarația sa a fost făcută în contextul în care Guvernul României vrea să schimbe legea care le permite românilor să încaseze, în același timp, și pensie și salariu de la stat. Dacă această practică ar fi interzisă, țara noastră ar putea face o economie de aproximativ 1,7 miliarde de lei. Cu toate acestea, ar putea rămâne câteva excepții în care oamenii să își poată cumula pensia cu salariul.

O lege asemănătoare a trecut de Senatul României în legislatura trecută, însă nu s-a mai întâmplat nimic cu ea. Este vorba despre inițiativa fostului Ministru al Muncii și Solidarității Sociale, Raluca Turcan.

Inițiativa care interzicea cumulul pensie-salariu și se aplica doar angajaților din instituțiile publice. Era vorba despre persoanele alese în funcție de autoritate sau demnitate publică sau cei pentru care durata mandatului este prevăzută de constituție, cum ar fi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul României, Nicolae Ciucă, sau judecătorii Curții Constituționale.

Mai mult, interdicția ar putea să se aplice doar tinerilor pensionari, cei care au ieșit la pensie, prin legi speciale, și care s-au angajat din nou la stat. De asemenea, anumite domenii ar putea fi scutite și de interdicția angajărilor la stat. O categorie ar fi ambulanțierii, care reclamă că nu au suficient personal. Totodată, ar mai putea exista derogări în domenii precum Sănătate, Apărare și Ordine Publică sau Educație.