La Sao Paulo, metropola care va găzdui meciul de deschidere al Mondialului brazilian, pe 12 iunie, poliţia a dispersat în cursul serii, cu gaze lacrimogene, un grup de manifestanţi care au incendiat baricade.

Imaginile aeriene prezentate de TV Globo au arătat câţiva huligani aflaţi pe punctul de a vandaliza un concesionar al unui fabricat de automobile partener oficial al CM 2014.

Brazilienii care se opun Cupei Mondiale au convocat manifestaţii pe reţelele de socializare, pentru a-şi măsura capacitatea de mobilizare odată cu apropierea competiţiei.

Manifestaţiile au reunit, în total, aproximativ 10.000 de persoane la Sao Paulo, Rio, Brasilia, Belo Horizonte, Porto Alegre şi Manaus.

Supravegheate îndeaproape de către forţele de ordine, protestele sau derulat în marea lor majoritate într-o manieră pacifistă şi chiar festivă, în jurul sloganului 'Cupă fără oameni, iată-mă din nou în stradă!'

Principalele manifestaţii au avut loc în metropola Sao Paulo, unde mai multe cortegii au reuni 6.000 de persoane, pe toată durata zilei de joi, conform autorităţilor.

În cursul dimineţii, aproximativ 3.000 de membri ai Mişcării muncitorilor fără adăpost (MTST) au ars pneuri în jurul stadionului Itaquerao, unde va avea loc meciul de deschidere dintre selecţionatele Braziliei şi Croaţiei, pe 12 iunie.

La Recife (nord-estul ţării), unde poliţia militară se află în grevă de trei zile, unii locuitori au profitat pentru a jefui magazine, mai multe persoane fiind arestate.

La Rio, 700 de manifestanţi, unii dintre ei înfăşuraţi în drapele braziliene, au protestat în faţa gării Central do Brasil, unde au ars un enorm bilet simbolic de intrare la meci, scandând 'FIFA go home!'.

La Brasilia, 200 de manifestanţi s-au concentrat în apropierea gării rutiere. 'Dilma ascultă, în timpul Cupei va fi luptă', au scandat protestatarii, adresându-se preşedintei Braziliei, Dilma Rousseff.

'Poporul nu are acces la Cupă şi toţi aceşti bani publici ar fi putut fi investiţi în altceva. Singurul mod de a schimba ţara este să coborâm în stradă', a declarat, pentru AFP, Karina, o studentă de 19 ani, membră a unui grup feminist din Sao Paulo.

Mişcările sociale din Brazilia încep să se amplifice odată cu apropierea Cupei Mondiale şi a alegerilor generale din octombrie. După o grevă a şoferilor de autobuz, la Rio, în cursul căreia 708 autobuze au fost vandalizate, aparent de către grevişti, profesorii din şcolile publice din Rio sunt în grevă, începând de joi, precum şi funcţionarii Ministerului Culturii.

La Recife, poliţiştii militari şi agenţii din penitenciare sunt în grevă începând de miercuri, în timp ce poliţiştii federali, care controlează inclusiv accesul la frontiere, ameninţă că-şi vor ţine braţele încrucişate în timpul Cupei Mondiale.

În iunie 2013, pe timpul Cupei Confederaţiilor, o frondă socială masivă a zguduit ţara, în semn de protest faţă de sumele colosale investite pentru construcţia stadioanelor, în detrimentul serviciilor publice.

AGERPRES