În vreme ce se desfăşoară o a patra zi de manifestaţii, sindicatele au confirmat într-o conferinţă de presă chemarea la o a cincea acţiune pe 16 februarie, cerând executivului „să retragă proiectul de lege” şi parlamentarilor „să respingă în masă acest text”.

Francezii sunt nemulțumiți de reforma pensiilor

Liderii de sindicat vor merge împreună joi să manifesteze la Albi „pentru a sprijini puternic această mişcare peste tot în teritoriu”, au arătat cei opt organizatori într-un comunicat citit de secretarul general al Force ouvrière, Frédéric Souillot.

„Dacă în ciuda tuturor lucrurilor guvernul şi parlamentarii ar rămâne surzi la contestarea populară, organizația intersindicală ar chema (…) la înăsprirea mişcării blocând Franţa în toate sectoarele pe 7 martie”, a adăugat el.

Data de 8 martie, ziua internaţională a drepturilor femeilor, este programată şi „pentru a scoate în evidenţă nedreptatea socială majoră a acestei reforme faţă de femei”.

Liderul CGT, Philippe Martinez, consideră că „mingea este în tabăra preşedintelui Republicii şi a guvernului pentru a şti dacă trebuie ca mişcarea să se amplifice, să se înăsprească sau dacă ei ţin cont de mobilizările actuale”, potrivit lalibre.be.

Se așteaptă 24 de ore de grevă pe 7 martie

Numărul unu al CFDT, Laurent Berger, a estimat că acest anunţ privind „o înăsprire pe 7 martie, lasă ceva timp dacă vor să reacţioneze” şi a dat vina pe „poziţia fermă şi definitivă a guvernului” care vrea să crească vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani.

„Nu suntem în logica grevei repetabile” şi „nu este un apel la grevă generală”, a precizat el totuşi, explicând că „7 martie va fi obiectul unui apel la grevă de 24 de ore, dar nu neapărat mai mult”.

O alegere justificată de Philippe Martinez: „Problema repetării nu se decide la nivelul confederaţiilor sindicale, ci în întreprinderi şi servicii”.