Oamenii din Educație ies în stradă

Acțiunile din Educație vor fi susținute și de confederațiile sindicale, a anunțat CNSLR-Frăția printr-o postare pe Facebook. În cadrul unei întâlniri recente a conducerilor confederațiilor sindicale – CNSLR-Frăția, Cartel Alfa, BNS, CSDR și Meridian – s-a stabilit trimiterea unei adrese către prim-ministru pentru o întâlnire de urgență.

Dacă aceasta va fi refuzată, va fi solicitată medierea Președintelui României.

Revendicări și perspective asupra măsurilor guvernamentale

Confederațiile sindicale urmăresc protejarea drepturilor și veniturilor angajaților din sectorul bugetar, promovarea unui dialog social real și susținerea unui model fiscal echitabil. Federațiile profesionale, inclusiv Federația Sanitas, lucrează în această perioadă la modul concret de organizare a acțiunilor.

În contextul în care Guvernul condus de Ilie Bolojan este așteptat să prezinte, pe 15 iulie, un program extins de măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar, sindicaliștii își exprimă nemulțumirea.

„Se preconizează ca Guvernul Bolojan să îşi asume în Parlament, pe 15 iulie, un program extins de măsuri de austeritate”, se arată în postarea CNSLR-Frăţia.

Premierul a afirmat că în ultimii ani au existat excese în sectorul bugetar, prin acordarea unor sporuri, stimulente sau prin creșterea numărului de angajați, ceea ce impune creșterea veniturilor și reducerea cheltuielilor pentru a asigura sustenabilitatea finanțelor publice.

În acest context, sindicaliștii își doresc un dialog deschis și soluții care să protejeze angajații în fața unor posibile măsuri restrictive.

Și studenții sunt nemulțumiți

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că protestul organizat duminică, alături de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Consiliul Tineretului din România (CTR), a strâns peste 300 de persoane, care au susţinut nevoia unei finanţări adecvate a educaţiei şi păstrarea fondului de burse la nivelul actual.

Protestatarii au mers în marş din Piaţa Universităţii pe Calea Victoriei şi s-au oprit în Piaţa Victoriei. De-a lungul traseului, aceştia au atras atenţia asupra importanţei alocării unui fond de burse suficient pentru a sprijini cât mai mulţi tineri pe parcursul studiilor, în special pe cei din categorii socio-economice defavorizate.

”Protestul organizat duminică în centrul capitalei este al treilea din seria de manifestaţii iniţiate joi, împotriva prevederii din Programul de Guvernare conform căreia calcularea fondului de burse pentru studenţi s-ar face prin raportare la salariul minim net, nu la cel brut, cum este în prezent reglementat prin Legea învăţământului superior nr. 199/2023.

O astfel de măsură ar duce la scăderea fondului de burse cu aproximativ 40%, şi implicit la diminuarea numărului de beneficiari, în contextul în care abandonul universitar este deja la un nivel îngrijorător”, arată ANOSR într-un comunicat.