Sindicaliștii acuză Guvernul Bolojan

Într-un comunicat transmis sâmbătă, organizația sindicală a acuzat Guvernul condus de Ilie Bolojan că folosește un discurs al eficienței administrative pentru a ascunde măsuri de austeritate care lovesc în administrațiile locale cele mai vulnerabile.

Potrivit sindicaliștilor, pachetul de „eficientizare” nu face decât să reducă și mai mult capacitatea primăriilor subfinanțate din sate și orașe mici de a funcționa decent.

„Sindicatul Naţional «Forţa Legii», organizaţie reprezentativă pe sectorul Administraţie publică, îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul faţă de pachetul nr. 2 de măsuri de «eficientizare» anunţat de prim-ministrul Ilie Bolojan, considerând că acestea atacă direct Administraţia publică locală şi funcţionarii publici, sub pretextul unei reforme fiscale şi administrative”, a transmis, sâmbătă, Sindicatul Naţional „Forţa Legii”, într-un comunicat de presă.

Sindicatul contestă grilele salariale impuse la nivel național pentru localitățile care nu-și acoperă din venituri proprii nici măcar cheltuielile de personal. Aceste grile sunt considerate o formă de constrângere administrativă și politică.

De asemenea, se critică intenția Guvernului de a limita personalul din primării și poliția locală în funcție strictă de criterii numerice – cum ar fi populația sau numărul de autorizații –, fără a ține cont de realitățile și nevoile specifice ale fiecărei comunități.

O altă măsură dur criticată este fragmentarea normei funcționarilor între mai multe unități administrativ-teritoriale (UAT), în absența unui cadru legal clar. Sindicaliștii susțin că o astfel de fragmentare ar duce inevitabil la scăderea calității serviciilor publice. Totodată, reducerea posturilor de personal contractual este considerată arbitrară, întrucât nu este precedată de o analiză a atribuțiilor reale ale acestor angajați.

Cereri clare din partea angajaților din administrație

Organizația sindicală solicită Guvernului Ilie Bolojan să inițieze un dialog real cu partenerii sociali și să respecte legislația privind consultarea în politici publice. Totodată, sindicaliștii cer ca evaluarea impactului economic și social să fie un pas obligatoriu înaintea implementării oricăror restructurări sau limitări bugetare.

Printre revendicări se numără și eliminarea grilelor salariale impuse discreționar, deoarece acestea ar adânci diferențele dintre UAT-urile bogate și cele cu resurse reduse. Mobilitatea funcționarilor între mai multe UAT-uri trebuie reglementată într-un mod care să nu afecteze drepturile salariaților și nici calitatea serviciilor oferite cetățenilor.

protest nevazatori, handicap
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Amenințări cu proteste și sesizări la nivel european

Sindicatul Național „Forța Legii” avertizează că acest pachet de măsuri ar putea genera o criză profundă în administrația publică locală, cu efecte directe asupra resursei umane și asupra funcționalității instituțiilor locale.

„Sindicatul Naţional «Forţa Legii» avertizează că aceste măsuri riscă să arunce administraţia publică locală într-o criză de resurse umane şi funcţionalitate, să genereze abuzuri şi discriminări salariale, şi să adâncească inechităţile între comunităţi”, au transmis sindicaliştii.

Reprezentanții organizației afirmă că sunt gata să declanșeze acțiuni sindicale, inclusiv proteste și sesizarea instituțiilor naționale și europene, dacă Guvernul nu renunță la implementarea forțată a reformei.

Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri, 19 iulie, că noul pachet de reformă urmărește eficientizarea administrației publice locale.

Printre măsurile propuse se numără stabilirea unui număr maxim de angajați în primării și consilii județene, în funcție de dimensiunea localității, dar și limitarea numărului de polițiști locali. De asemenea, se introduce o grilă unică de salarizare pentru localitățile care nu se pot autosusține financiar.