Graficul alăturat demonstrează faptul că gradul de îndatorare al statelor americo-latine care au trecut prin criza datoriilor în anii ’80- ’90 era undeva sub nivelul de 80%, în timp ce gradul de îndatorare al statelor europene care se confruntă acum cu dificultăți privind datoria este de peste 100%, ajungând chiar, în cazul Greciei, la aproape 150%.
 Partea și mai interesantă, spune economistul, este că datoria Greciei este constituită din împrumuturi pentru achiziționarea de armament din Franța și Germania. Acesta amintește faptul că la începutul acestui an, Recep Tayyip Erdogan, premierul turc, a fost la Atena și a cerut guvernului grec să facă un parteneriat de reducere a bugetului pentru cheltuielile militare din cele două state, însă Grecia a refuzat.
"Multe dintre împrumuturi au fost realizate prin încălcarea regulilor elementare", spune specialistul, care dă exemplul Argentinei, țară care a refuzat să-și mai achite datoriile în timpul crizei din 2001-2005, tocmai pentru a utiliza niște sume de bani în investiții, care au dus la creștere economică. În schimb, spune Toussaint, Grecia se află aproape de faliment de 60 de ani încoace.