Simona Halep a primit din partea ITIA o suspendare de patru ani, după ce a fost depistată pozitiv pentru Roxadustat la US Open 2022. Românca urmează să atace decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. De aceea, avocații săi adună dovezi care să îi determine pe judecători să îi micșoreze pedeapsa.

Judecătorii de la Sport Resolutions au acceptat că suplimentul invocat de Simona a fost contaminat, însă au concluzionat că valoarea de Roxadustat rezultată în urma testului antidoping nu putea fi atât de mare numai din această cauză.

De ce nu este vorba de un dopaj clasic

Bogdan Stoica, unul dintre apărătorii sportivei din Constanța, a explicat însă de ce nu poate fi vorba despre un dopaj clasic, intenționat, ci de o contaminare.

Potrivit acestuia, dacă tenismena ar fi ingerat o singură pastilă de Roxadustat, concentraţia din urină ar fi trebuit să fie de 10.000 de ori mai mare decât cea descoperită în proba sa de urină, în 2022, relatează Euronews.

Avocatul spune că „nu poate fi vorba despre niciun caz de dopaj în sensul clasic al cuvântului în acest dosar. Nu este altceva decât un caz pur de contaminare cu un supliment alimentar. Dacă Simona ar fi luat o singură pastilă cu Roxadustat de 100 mg, concentrația care ar fi apărut pe această probă de urină ar fi fost de 10.000 de ori mai mare.”

Potrivit lui Bogdan Stoica, „cazul clasic este al unui atlet public care a luat o tabletă de Roxadustat la fiecare două zile, vreme de 19 zile, după ultima zi de ingerare făcea o probă de urină și nivelul concentrației era de 18.000 de nanograme/mililitru, care înseamnă în esență de aproape de 90.000 de ori mai mult decât concentrația găsită în proba Simonei.”

Simona Halep
SURSA FOTO: Dreamstime

Simona Halep încă nu a făcut apel la TAS

Simona Halep nu a făcut momentan apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Bogdan Stoica, avocatul marii campioane a României, spune că tribunalul Sports Resolution nu a trimis încă hotărârea de suspendare în mod oficial.

El a mai spus că există un termen de 21 de zile pentru apel, de la momentul în care hotărârea este anunțată oficial.

Avocatul sportivei spune în hotărârea oficială nu se va comunica altceva decât ceea ce se știe deja.

Avocatul marii campioane a României mai spune că acum se ocupă de analizarea argumentației tribunalului. El a adăugat că este necesar să se răspundă la toate argumentele.

De asemenea, avocatul Bogdan Stoica a mai spus că există posibilitatea unei readministrări a probelor și de o nouă judecată în fond.