Finala turneului de la Shenzhen, dintre Simona Halep, locul I WTA, şi sportiva cehă Katerina Siniakova, locul 47 WTA şi cap de serie numărul 6, deţinătoarea trofeului, a fost mutată în sală, din cauza ploii care cade în oraşul chine. Meciul, care urma să fie transmis live, nu a mai fost televizat.

Halep (26 ani) şi-a confirmat statutul de lider mondial şi principală favorită, impunându-se după o oră şi 13 minute, la capătul a trei seturi, dintre care două dominate categoric. 

Depăşind adversităţile create de amânări succesive din cauza ploii (meciul a început cu o întârziere de aproape cinci ore faţă de ora iniţială, n. red.) şi de mutarea finalei în sală, Halep a început cu dreptul, a câştigat primul ghem, iar în al doilea a avut două mingi de break, dar Siniakova a egalat, 1-1. Românca a fost de neoprit şi a făcut punct după punct, încheind primul set cu 6-1. 

În actul secund, Simonei nu i-a mai intrat serviciul la fel ca în primul set, Siniakova a profitat de acest lucru şi a controlat ostilităţile, iar de la 3-2 în favoarea sa nu a mai putut fi oprită, adjudecându-şi setul cu 6-2. 

Halep a început perfect setul decisiv, cu break, iar în ghemul al doilea a depăşit cu bine un moment de cumpănă (15-30), pentru ca apoi să domine clar disputa, contul de Twitter al turneului consemnând că ”numărul unu mondial joacă precum numărul unu mondial”. Simona a încheiat setul cu 6-0, după doar 21 de minute. 

Halep a comis 3 duble greşeli în acest meci, în timp ce Siniakova (21 ani, 48 WTA), care în semifinale trecuse de rusoaica Maria Şarapova, a avut 2 aşi şi 5 duble greşeli. 

Românca şi-a luat revanşa în faţa cehoaicei, care anul trecut la Shenzhen câştiga meciul direct cu scorul de 6-3, 4-6, 7-4, în optimi. 

Cele două se vor mai înfrunta o dată sâmbătă, în finala de dublu, care va opune perechile Irina Begu/Simona Halep şi Barbora Krejcikova/Katerina Sinakova. 

Pentru titlul de la simplu obţinut la Shenzhen, al doilea pentru ea după cel din 2015, Halep va fi recompensată cu 163.260 dolari şi 280 puncte WTA, iar Siniakova s-a ales cu 81.251 dolari şi 180 de puncte. Halep se menţine lider mondial încă o săptămână şi va fi principala favorită la Australian Open. 

 

Simona Halep a jucat a 28-a finală din carieră, până acum având 16 titluri cucerite. Simona a obţinut şase titluri în 2013, la Nurnberg, ‘s-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia, două în 2014, la Doha şi Bucureşti, trei în 2015, Shenzhen, Dubai şi Indian Wells, trei anul trecut, Madrid, Bucureşti şi Montreal, în 2017 câştigat la Madrid, iar acum s-a impus la Shenzhen. 

Halep a mai jucat 12 finale, în 2010 şi 2011 la Fes (Maroc), în 2012 la Bruxelles, în 2014 la Madrid, Roland Garros şi Turneul Campioanelor, în 2015 la Toronto şi Cincinnati, iar în 2017 la Roma, Roland Garros, Cincinnati şi Beijing. 

Simona Halep, locul 1 mondial şi pe primul loc în Top 100 Femei de succes
Simona Halep a devenit un model pentru milioanele de români care trăiesc la intensitate maximă fiecare meci jucat de ea. După mai mulţi ani în care a pierdut la mustaţă titulatura supremă, în 2017 şi-a îndeplinit visul de a fi numărul 1 mondial în clasamentul jucătoarelor de tenis. Astfel, a scris istorie în sportul românesc şi a făcut ca românii să vorbească din nou despre tenis. La doar 26 de ani, are 15 turnee WTA câştigate şi peste 20,7 milioane de dolari obţinuţi din premii. Dintre toate sportivele din circuitul mondial al tenisului, Simona Halep a rezistat cel mai mult în Top 10 mondial.

Ea a început destul de târziu tenisul, la 10-11 ani, şi după cum a mărturisit chiar ea, într-un interviu acordat TVR, era pedepsită de primul său antrenor când întârzia la antrenamente. „Trebuia să fac ture de teren, eu voiam să joc tenis nu să alerg. O dată m-a trimis acasă pentru că, în loc să joc tenis, râdeam cu un coleg“, îşi aminteşte Halep. Mărturiseşte, totuşi, că acea rigurozitate i-a prins extrem de bine, iar disciplina dobândită se regăseşte pe teren. „Chiar îi mulţumesc domnului antrenor“, povesteşte cea mai bună jucătoare de tenis din lume. La vârsta de 14-15 ani a devenit jucătoare profesionistă. 

Dacă o pui să se descrie în două cuvinte, spune că e o fire am­biţioasă şi încăpăţânată şi munceşte în fiecare zi. Recunoaşte că nu îi place când trebuie să joace seara şi încă simte presiunea publicului şi a românilor din faţa televizoarelor. „Am renunţat să citesc presa, nu îmi face deloc bine, nu este uşor, este dreptul lor să comenteze“, preciza jucătoarea de tenis, într-un interviu. Pentru ea, unul dintre cele mai importante momente din carieră a fost cel de la Turneul Campioanelor din anul 2014, când a reuşit să câştige meciul cu Serena Williams, pe care o consideră cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor.